Aicina pieteikties Saeimas un NVO ikgadējam forumam

(14.04.2011.)

Nevalstiskās organizācijas aicinātas pieteikties Saeimas un nevalstisko organizāciju (NVO) forumam „Stabilitāte. Partnerība. Attīstība”, kurā tiks diskutēts par valsts stratēģisko attīstību. Saeimas un NVO forums notiks 16.maijā.

„Aicinu nevalstiskās organizācijas pieteikties Saeimas un NVO ikgadējam forumam, jo tieši Saeimā ir jānotiek plašām, uz valsts stratēģisko attīstību virzītām parlamentārajām debatēm, un tajās jāiesaista plašs sabiedrības pārstāvju loks. Jau iepriekš esmu uzsvērusi, ka parlamentam ir jābūt atvērtam mūsu sociālajiem un sadarbības partneriem – nevalstiskajām organizācijām, un sadarbība jāveido uz līdzvērtīgas partnerības principiem,” uzsver Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

Pilnveidojot līdzšinējo foruma norises kārtību, šogad notiks trīs apaļā galda diskusijas starpnozaru griezumā. Pirmā diskusija būs veltīta nacionālās attīstības plānošanai, to sasaistot ar ilgtermiņa budžeta plānošanu un valsts ārpolitikas prioritātēm. Diskusija palīdzēs iezīmēt nepieciešamās izmaiņas un vajadzīgos resursus, lai 2030.gadā Latvija būtu plaukstoša valsts.

Otrajā diskusijā foruma dalībnieki spriedīs par demogrāfisko attīstību - migrāciju, ģimenes politiku un sociālās drošības sistēmu, analizējot nevalstiskā sektora lomu un iesaistes iespējas šo politiku izstrādē. Atsevišķa diskusija būs veltīta arī izglītības un zinātnes lomai valsts un tautsaimniecības nozaru ilgtspējīgā attīstībā. Šajā sadaļā tiks meklētas atbildes uz to, kāda ir Latvijas izglītības sistēmas vieta pasaulē un kā Latvijai attīstīt zinātnisko sasniegumu veiksmīgu izmantošanu uzņēmējdarbībā.

Diskusijas vadīs Saeimas komisiju priekšsēdētāji kopā ar nevalstiskā sektora pārstāvjiem. Katrā sadaļā tiks uzklausīti ekspertu ziņojumi, kuriem sekos diskusija.

Paredzēts, ka Saeimas un NVO forumu 16.maijā plkst.9.30 atklās Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, biedrības „Latvijas Pilsoniskā alianse” direktore Rasma Pīpiķe, Eiropas Kustības Latvijā prezidents Andris Gobiņš un Latvijas Universitātes docents Ivars Ījabs.

Lai sagatavotos foruma norisei, NVO laikā no 26.aprīļa tiek aicinātas tikties ar Saeimas nozaru komisijām un pārrunāt forumā skatāmo jautājumu loku. Tāpat komisijās plānots izvērtēt līdzšinējo Saeimas un NVO partneru sadarbības praksi un tās pilnveidošanu nākotnē.

Informācija par foruma programmu, plānotajām Saeimas komisiju un NVO partneru sēdēm, kā arī pieteikšanos dalībai forumā pieejama Saeimas mājaslapā šeit.

Kopš Saeima 2006.gadā pieņēma deklarāciju, kurā noteikti Saeimas un nevalstisko organizāciju sadarbības principi un veicamie uzdevumi sadarbības pilnveidošanai, forums kļuvis par ikgadēju tradīciju. Šīs būs jau piektais Saeimas un NVO forums.

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 21.maijā
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
08:30  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Uzņēmējdarbības attīstības apakškomisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Nevienlīdzības mazināšanas apakškomisijas sēde
13:30  Saeimas sekretāra biedra Jāņa Grasberga tikšanās ar Kanādas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Brian Szwarc
14:00  Saeimas frakcijas JAUNĀ VIENOTĪBA priekšsēdētāja Edmunda Jurēvica tikšanās ar Ķīnas Tautas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Tang Songgen