Āboltiņa tiekas ar Eiropas Parlamenta priekšsēdētāju Buzeku

(04.04.2011.)
Galerija

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa pirmdien, 4.aprīlī, pirms Eiropas Savienības (ES) valstu parlamentu priekšsēdētāju ikgadējās konferences Briselē tikās ar Eiropas Parlamenta (EP) priekšsēdētāju Ježiju Buzeku (Jerzy Buzek).

S.Āboltiņa ar gandarījumu uzsvēra, ka Latvija bija viena no pirmajām valstīm, ko J.Buzeks apmeklēja pēc apstiprināšanas amatā, un pateicās EP priekšsēdētājam par atvērtību un vēlmi sadarboties ar ES valstu nacionālajiem parlamentiem. „Līdz ar Lisabonas līguma spēkā stāšanos augusi Eiropas Parlamenta loma, un arī nacionālajiem parlamentiem dotas lielākas iespējas ietekmēt Eiropas Savienības likumdošanu. Esmu pārliecināta, ka, tikai strādājot kopā, mēs varam atrast labākos risinājumus eiropiešiem,” pauda Saeimas priekšsēdētāja.

Pārrunājot EP un Saeimas sadarbību, S.Āboltiņa uzsvēra, ka Saeima uztur regulāru dialogu ar eiroparlamentāriešiem, kuri ievēlēti no Latvijas. Piemēram, par Latvijai būtiskiem jautājumiem tiek diskutēts parlamenta Eiropas lietu komisijā.

S.Āboltiņa ielūdza J.Buzeku kā EP priekšsēdētāju un aktīvu Polijas neatkarības kustības „Solidaritāte” dalībnieku šī gada 21.augustā vizītē apmeklēt Latviju, lai piedalītos svētku pasākumos par godu Latvijas faktiskās neatkarības atjaunošanas 20.gadadienai. „21.augusts bija pagrieziena punkts mūsu piecdesmit gadus ilgajā cīņā pret okupācijas varu un nozīmēja atgriešanos Rietumu demokrātisko valstu saimē. Šo Latvijai svarīgo gadadienu vēlamies atzīmēt draugu un sabiedroto lokā,” teica Saeimas priekšsēdētāja.

 „Viena no mana darba prioritātēm Saeimas priekšsēdētājas amatā ir sabiedrības uzticības vairošana parlamenta institūcijai, tāpēc tiek darīts daudz, lai nostiprinātu atvērta parlamenta ideju. Par Saeimas tradīciju kļuvušas Atvērto durvju dienas un aktīva skolēnu iesaiste Ēnu dienas pasākumos, un šogad pirmo reizi sadarbībā ar nevalstiskajām organizācijām notiks Jauniešu parlaments,” skaidroja Saeimas priekšsēdētāja.

Pārrunājot aktuālo ekonomisko situāciju Latvijā, S.Āboltiņa raksturoja, ka nākotnē raugās ar piesardzīgu optimismu. „Valsts ekonomiskie radītāji turpina uzlaboties – iekšzemes kopprodukts uzrāda pozitīvu dinamiku, ražošanas un eksporta apjomu kāpums ir viens no straujākajiem Eiropā un turpina uzlaboties Latvijas starptautiskais kredītreitings.”

Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka saistībā ar ES nākamo daudzgadu budžetu Latvijai ir būtiski, lai saglabātos Kohēzijas politikas finansējums un tiktu pārskatīta ES Kopējā lauksaimniecības politika. „Tiešmaksājumu sadale lauksaimniekiem vairs nedrīkst balstīties uz vēsturiskiem kritērijiem. Sistēma jāreformē, to padarot godīgu un vienlīdzīgu starp visām dalībvalstīm,” sacīja S.Āboltiņa. Pārrunājot aktuālos enerģētikas jautājumus, puses bija vienisprātis, ka ir būtiski stiprināt Baltijas valstu enerģētisko neatkarību, dažādojot energopiegāžu avotus.

Saeimas priekšsēdētāja S.Āboltiņa no 3. līdz 6. aprīlim uzturas vizītē Briselē, kur piedalās ES valstu parlamentu priekšsēdētāju konferencē un tiekas ar ES amatpersonām.



Saeimas Preses dienests

Trešdien, 15.maijā
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
09:15  Saeimas priekšsēdētājas V.E. Daigas Mieriņas tikšanās ar Čehijas Republikas parlamenta Deputātu palātas priekšsēdētāju V.E. Markéta Pekarová Adamová
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Saeimas priekšsēdētājas V.E. Daigas Mieriņas un Čehijas Republikas parlamenta Deputātu palātas priekšsēdētājas V.E. Markéta Pekarová Adamová kopējs preses brīfings
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:10  Ārlietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
11:30  Saeimas deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Kazahstānas parlamentu deputātu tikšanās ar Kazahstānas Republikas ārlietu ministra vietnieku Roman Vassilenko
12:00  Ziedu nolikšanas ceremonija pie Brīvības pieminekļa par godu Čehijas Republikas parlamenta Deputātu palātas priekšsēdētājas V.E. Markéta Pekarová Adamová oficiālajai vizītei Latvijas Republikā
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēde