Saeimas „ēnas” konkursā parāda labas zināšanas par Latvijas parlamentu

(18.02.2011.)
Galerija

Skolēniem, kuri Ēnu dienā sekoja Saeimas deputātu un darbinieku ikdienas gaitām, kopumā ir labas zināšanas par Latvijas parlamentu. Ēnu dienas ietvaros rīkotajā erudīcijas konkursā Saeimā skolēni tika aicināti atbildēt uz desmit jautājumiem par Saeimu, izvēloties vienu no trim atbilžu variantiem. Lielākā daļa jautājumu skolēniem grūtības nesagādāja, bet uz visiem jautājumiem pareizās atbildes sniedza 11 no 83 konkursa dalībniekiem.

Vairums skolēnu zināja, kurā gadā notikušas pēdējās Saeimas vēlēšanas, kā arī to, ka šis ir desmitais Saeimas sasaukums. Problēmas nesagādāja arī jautājums par vecuma cenzu – gandrīz visi spēja nekļūdīgi pateikt, ka Saeimā var ievēlēt Latvijas pilsoni, kurš sasniedzis 21 gada vecumu.

Gandrīz visi skolēni arī nekļūdīgi zināja teikt, ka Saeimas priekšsēdētāja ir Solvita Āboltiņa.

„Ēnām” mazāk zināmi bija fakti, ko nemāca skolā. Daudziem skolēniem bija jaunums, ka Saeima interesentiem ir atvērta arī ikdienā un ikviens parlamentu var apmeklēt, iepriekš piesakoties ekskursijā. Tāpat daudzi nezināja, ka Saeima ēnu dienā piedalās trešo gadu pēc kārtas, uzskatot, ka parlamentā šī tradīcija ir ilgāku laiku.

Bet visāķīgākais jautājums izrādījās par Saeimas Twitter konta nosaukumu – tikai 15 jaunieši zināja, ka tas ir @Jekaba11, nevis @Saeima, kā domāja vairums respondentu.

Ēnu dienā 16.februārī Saeimu apmeklēja rekordliels „ēnu” skaits – vairāk nekā 360 skolēni no visas Latvijas.  Šī bija jau trešā reize, kad Saeima piedalījās Ēnu dienā. Jaunieši iepazina visu Saeimas frakciju deputātu darbu, kā arī sekoja līdzi Saeimas tulka, fotogrāfa un citu darbinieku gaitām.

Ar visiem konkursa jautājumiem un pareizajām atbildēm var iepazīties Saeimas mājas lapā: https://www.saeima.lv/lv/aktualitates/saeimas-zinas/18146-atskats-uz-enu-dienu-saeima-2011

Foto no Ēnu dienas konkursa: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157626073238948/   
Video atskats uz Ēnu dienu Saeimā: https://www.youtube.com/user/SaeimaSAB  

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 16.maijā
09:00  Saeimas 2024.gada 16.maija kārtējā sēde
10:30  Izstādes "Nācijas simbols. Ukraiņu višivanka" atklāšana
17:00  2024.gada 16.maija atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem