Solvita Āboltiņa: mums ir visi priekšnosacījumi, lai ar Turciju izveidotu ciešas ekonomiskās saites

(03.02.2011.)
VideoGalerija

Turcija ir stratēģisks Latvijas partneris, ar kuru jāveido cieša ekonomiskā sadarbība, ceturtdien, 3.februārī, preses brīfingā Saeimā pēc tikšanās ar Turcijas Republikas Lielās Nacionālās asamblejas priekšsēdētāju Mehmetu Ali Šahinu (Mehmet Ali Şahin) pauda Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

„Uz veiksmīgā abu valstu politisko attiecību fona nepieciešams attīstīt ekonomisko sadarbību. Tam ir izveidota nepieciešamā līgumtiesiskā bāze un pastāv tiešie avio reisi,” uzsvēra Āboltiņa. Viņa atzīmēja, ka parlamentārās sadarbības ietvaros šī ir augstākā līmeņa vizīte pēdējos piecos gados.

Arī Turcijas Lielās Nacionālās asamblejas priekšsēdētājs starpvalstu attiecības raksturoja kā draudzīgas. M.A.Šahins skaidroja, ka valstu parlamenti ir tautas ievēlēti un to savstarpējās sadarbības stiprināšana tuvinās arī latviešu un turku tautas.

„Turcija vienmēr ir atbalstījusi Latvijas iestāšanos NATO. Tagad jau gandrīz septiņus gadus esam pilntiesīgi partneri Ziemeļatlantijas līguma organizācijā, un Turcijas gaisa spēki ir bijuši vieni no tiem, kas, patrulējot mūsu gaisa telpā, rūpējušies par mūsu drošību,” atzīmēja Āboltiņa.

Turcija ir ļoti svarīgs stratēģiskais partneris Eiropai - gan kā energoresursu tranzītvalsts, gan kā nozīmīgs spēlētājs reģionā, kurā norisinās visai pasaulei svarīgi procesi, raksturoja Saeimas priekšsēdētāja. Viņa apstiprināja Latvijas atbalstu Turcijas iestāšanās sarunām Eiropas Savienībā un izteica cerību, ka šogad tiks atvērta vēl kāda iestāšanās sarunu sadaļa.

„Šodien ar Turcijas kolēģi pārrunājām arī situāciju Ēģiptē, kur plašie tautas protesti ir rosinājuši pārmaiņas valstī, kas, cerams, novedīs pie plašākas demokrātijas un stabilitātes,” pauda Āboltiņa. M.A.Šahins apliecināja, ka Turcija kā vienīgā demokrātiskā valsts šajā reģionā apzinās savu nozīmi un atbildību miera un stabilitātes veicināšanā.

Turcijas Lielās Nacionālās asamblejas priekšsēdētājs ielūdza Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu vizītē apmeklēt Turciju.

Oficiālā vizītē Latvijā no 3. līdz 5.februārim uzturas Turcijas Republikas Lielās Nacionālās asamblejas priekšsēdētājs Mehmets Ali Šahins un viņa vadītā delegācija. Vizītes ietvaros M.A.Šahins tiksies arī ar Saeimas deputātiem, kuri strādā Saeimas Ārlietu komisijā, Eiropas lietu komisijā un deputātu grupā sadarbībai ar Turcijas parlamentu. Turcijas parlamenta priekšsēdētājam paredzētas tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru un ārlietu ministru Ģirtu Valdi Kristovski. Tāpat M.A.Šahins apmeklēs Latvijas Okupācijas muzeju, tiksies ar Latvijas Universitātes rektoru Mārci Auziņu, Latvijā studējošajiem turku jauniešiem un turku kopienas pārstāvjiem, kā arī apmeklēs Cēsis, kur noliks vainagu Turku kapos.

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157625842352307/
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimu obligāta.

 

Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 29.aprīlī
10:00  Eiropas lietu komisijas sēde
13:50  Saeimas Prezidija sēde