Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa ar Igaunijas prezidentu pārrunā Baltijas valstu sadarbību

(26.01.2011.)
Galerija

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa trešdien, 26.janvārī, oficiālās vizītes ietvaros tiekoties ar Igaunijas prezidentu Tomasu Hendriku Ilvesu (Toomas Hendrik Ilves), akcentēja Latvijas un Igaunijas ciešo vēsturisko saišu un turpmākas sadarbības nozīmi.

„Mūsu likteņi ir bijuši saistīti daudzu gadsimtu garumā, mēs kopīgi izcīnījām valstiskuma atgūšanu, kopīgi iestājāmies ES un NATO, kopīgi meklējam visefektīvākos risinājumus mūsdienu izaicinājumiem,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.

S.Āboltiņa arī akcentēja padziļināta dialoga nozīmi starp Baltijas valstīm un Ziemeļvalstīm. Astoņu reģiona valstu ciešāka sadarbība palielinātu ikviena partnera ietekmi reģionālo un globālo jautājumu risināšanā, kā arī ļautu efektīvāk izmantot mūsu resursus, norādīja Saeimas priekšsēdētāja.

Pārrunājot abu valstu ekonomisko sadarbību, Āboltiņa sarunas gaitā apsveica Igauniju ar Eiropas Savienības vienotās valūtas eiro ieviešanu. Saeimas priekšsēdētāja arī pauda Latvijas apņemšanos pievienoties eirozonai 2014.gadā.

Tāpat oficiālās vizītes ietvaros Saeimas priekšsēdētāja tikās ar Igaunijas premjerministru Andrusu Ansipu (Andrus Ansip). Tikšanās gaitā pārrunāta Latvijas un Igaunijas ekonomiskā sadarbība, kā arī Baltijas valstu enerģētiskā drošība un kopīgi infrastruktūras attīstības projekti. Tāpat puses pārrunāja sadarbību veselības aprūpes jautājumu risināšanā. Igaunijas premjers arī atzinīgi novērtēja Latvijas valdības un parlamenta darbu, pieņemot lēmumus par izdevumu samazināšanu valsts budžetā, lai risinātu sarežģīto sociāli ekonomisko situāciju. Ansips norādīja, ka Latvija jau šobrīd ir labs piemērs citām Eiropas valstīm.

Saeimas priekšsēdētāju vizītē Igaunijā pavada Saeimas sekretārs Kārlis Šadurskis un Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas priekšsēdētājs, Baltijas Asamblejas Latvijas delegācijas deputāts Vitālijs Orlovs.

 

Fotogrāfijas no tikšanās ar Igaunijas prezidentu un premjerministru: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157625785195789/
Atsauce: Ministry of Foreign Affairs of Republic of Estonia, Government Office of Republic of Estonia

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 2.maijā
09:00  Saeimas 2024.gada 2.maija kārtējā sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
17:00  2024.gada 2.maija atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem