Āboltiņa Igaunijā: Baltijas Asambleja ir forums, kurā pragmatiski īstenot mūsu valstu intereses

(26.01.2011.)
Galerija

Baltijas valstu vienotības nozīme nav zudusi, un mums kopīgi pragmatiski jāizmanto sadarbības politiskais un ekonomiskais potenciāls. To, uzturoties oficiālā vizītē Igaunijā, sarunā ar Igaunijas parlamenta priekšsēdētāju Eni Ergmu (Ene Ergma) uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa. 

„Viena no manām ārpolitikas prioritātēm kā 10.Saeimas priekšsēdētājai ir Baltijas valstu vienotības stiprināšana gan izpildvaras, gan parlamentārā līmenī. Es atbalstīšu ciešu saišu veidošanu ar Igauniju gan divpusēji, gan arī reģionālos formātos - Baltijas Asamblejas ietvaros un Baltijas un Ziemeļvalstu starpā,” pauda Āboltiņa.

Puses atzina, ka Baltijas Asambleja ir labs formāts, lai pārstāvētu Baltijas valstu intereses gan Eiropas līmenī, gan sadarbojoties ar citām valstīm. Vienlaikus ir jādomā, kā pilnveidot šīs organizācijas darbību un panākt, lai tās darba kārtībā būtu vairāk praktisku sadarbības priekšlikumu.

Parlamentu vadītājas atzīmēja, ka tikšanās norisinās vēsturiskās dienās, jo ir apritējuši 20 gadi kopš barikāžu laika un 90 gadi kopš Latvijas un Igaunijas de iure starptautiskās atzīšanas. S.Āboltiņa norādīja, ka „Igaunija Latvijai nav tikai kaimiņvalsts, bet arī tuvs sabiedrotais gadsimtu garumā. Mūsu valstis dzima vienā gadā un igauņu karavīri zaudēja savas dzīvības arī par Latvijas neatkarību”. 

Tāpat Solvita Āboltiņa atgādināja, ka šī gada augustā apritēs 20 gadi kopš faktiskās Latvijas un Igaunijas neatkarības atgūšanas, tādēļ tiek plānoti atceres pasākumi, kuru rīkošanā abas valstis varētu sadarboties.

Tiekoties ar Baltijas Asamblejas prezidentu Trivimi Velliste (Trivimi Velliste), Saeimas priekšsēdētāja sacīja, ka Latvijas un Igaunijas de iure atzīšanas diena un vēl daudzi citi notikumi norāda uz mūsu valstu kopīgo vēsturi un ciešajām saitēm. Viņa uzsvēra, ka Latvija un Igaunija bija kopā gan Baltijas ceļa laikā, gan iestājoties Eiropas Savienībā un NATO. „Baltijas valstu likteņi nav gājuši vieglus ceļus. Mums vienmēr ir bijis savs valstiskums jāizcīna, jāaizstāv un jānosargā. Vislabāk mums tas ir izdevies, kad esam bijuši vienoti un rīkojušies saskaņoti,” teica Āboltiņa.

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa no 25. līdz 26.janvārim oficiālā vizītē apmeklē Igauniju, kur tiekas ar Igaunijas valsts augstākajām amatpersonām. Saeimas priekšsēdētāju vizītē pavada Saeimas sekretārs Kārlis Šadurskis un Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas priekšsēdētājs, Baltijas Asamblejas Latvijas delegācijas deputāts Vitālijs Orlovs.


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157625783939275/
Foto: Maria Laatspera, Igaunijas parlaments.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 2.maijā
09:00  Saeimas 2024.gada 2.maija kārtējā sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
17:00  2024.gada 2.maija atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem