Āboltiņa: mēs gūsim panākumus, ja sadarbosimies ar tuvākajiem kaimiņiem

(12.01.2011.)
Galerija

Baltijas valstīm priekšā stāv izaicinājumi, kas jārisina reģionālā līmenī, un sadarbība pirmkārt jāstiprina ar tuvākajām kaimiņvalstīm. To trešdien, 12.janvārī, Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra darba pusdienās ar Lietuvas parlamenta priekšsēdētāju Irenu Degutieni (Irena Degutienė).

S.Āboltiņa apliecināja, ka Latvijas un Lietuvas valstu un parlamentu attiecības jāveido ciešas arī nākotnē, un tieši tādēļ viņa pirmajā ārvalstu vizītē kopš stāšanās Saeimas priekšsēdētājas amatā apmeklējusi Lietuvu. Nākamajā ārvalstu vizītē plānots doties uz Igauniju.

„Globālie ekonomiskie procesi, enerģētiskā drošība, ilgtspējīgi vides un konkurētspējas risinājumi - tie ir tikai daži no jautājumiem, kuri mūsu likumdevējiem ir jārisina. Mums kā parlamentāriešiem ir jāveicina, jāiedrošina un jāpārrauga, lai kopīgā sadarbībā mūsu valstis vairotu labklājību un drošību,” pauda Saeimas priekšsēdētāja.

Puses vienojās, ka šos jautājumus nevar atrisināt lokālā vai nacionālā līmenī. Tie jārisina sadarbojoties - gan tādos reģionālos formātos kā Baltijas Asambleja un NB8 (Baltijas valstis un Ziemeļvalstis), gan kopā ar mūsu partneriem Eiropas Savienībā un NATO. Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka „mēs gūsim panākumus, ja visciešāk sadarbosimies ar sev tuvākajiem kaimiņiem - Lietuvu un Igauniju”.

"Šogad gan Lietuvā, gan Latvijā tiek atzīmētas svarīgas gadskārtas, kad pieminam brīvības cīnītājus, kas pirms divdesmit gadiem neatkarību bija gatavi aizstāvēt tik ar kailām rokām, toties ar kvēlām sirdīm. Šajās drēgnajās janvāra dienās mēs no jauna varam kavēties atmiņās par to laiku, kad mūsu valstu likteņi vēl nebūt nebija skaidri iezīmēti un mums pašiem bija jācīnās par savu valsti, par savu brīvību,” tikšanās laikā sacīja S.Āboltiņa.

No 11. līdz 12.janvārim Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa oficiālā vizītē apmeklē Lietuvu. Viļņā Solvita Āboltiņa tiekas ar valsts augstākajām amatpersonām un piedalās barikāžu atceres pasākumos. Šī ir Saeimas priekšsēdētājas pirmā ārvalstu vizīte. Saeimas priekšsēdētāju vizītē pavada Saeimas priekšsēdētājas biedrs Andrejs Klementjevs un Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs, Baltijas Asamblejas Latvijas delegācijas vadītājs Jānis Reirs.

 

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 14.maijā
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Saeimas sekretāra Edvarda Smiltēna tikšanās ar Ķīnas Tautas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Tang Songgen
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas Demogrāfijas, ģimeņu un bērnu lietu apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Saeimas Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas priekšsēdētāja Harija Rokpeļņa tikšanās ar Ķīnas Tautas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Tang Songgen
15:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas sēde