Deputāti izbraukuma vizītē “airBaltic”: aviosavienojumu attīstība ir izšķiroša ekonomiskajai izaugsmei

(20.05.2019.)
Galerija

Ņemot vērā Latvijas ģeogrāfisko novietojumu, valsts izaugsmei ātru un ērtu aviosavienojumu attīstīšana ir ļoti būtiska. Nacionālajā attīstības plānā (NAP) 2021-2027.gadam nākamajā ES fondu plānošanas periodā ir jāparedz investīcijas aviācijas nozares attīstības un nacionālās aviokompānijas “airBaltic” konkurētspējas veicināšanai ilgtermiņā. To uzsvēra Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas deputāti pēc komisijas deputātu izbraukuma vizītes pirmdien, 20.maijā, nacionālās aviokompānijas “airBaltic” birojā, kur deputāti tikās ar tās vadības un lidostas “Rīga” valdes pārstāvjiem.

“airBaltic” valdes priekšsēdētājs un izpilddirektors Martins Gauss klātesošos informēja par aviokompānijas attīstības plāniem tuvākajai desmitgadei, galvenajiem attīstību kavējošajiem šķēršļiem, plānotajām investīcijām, kā arī ietekmi uz tautsaimniecību.

M.Gauss atzīmēja, ka aviosavienojamība, salīdzinājumā ar citām Eiropas valstīm, Latvijā ir ļoti attīstīta un uzvēra nepieciešamību steidzami uzlabot lidostas infrastruktūru, lai spētu apkalpot arvien pieaugošo pasažieru skaitu. Pērn lidostā “Rīga” apkalpoti vairāk nekā septiņi miljoni pasažieru, taču bagāžas piegāde strādā tādā pašā režīmā, kādā tā strādāja pie 2 miljonu liela pasažieru apgrozījuma un rada neērtības, sacīja M.Gauss. Starp Baltijas valstu lidostām lidosta “Rīga” apkalpo 44 procentus no kopējā pasažieru skaita un 52 procentus no kopējā pārvadātā kravu apjoma.

Lidostas “Rīga” valdes loceklis Artūrs Saveļjevs informēja klātesošos par lidostas attīstības plāniem nākamajam plānošanas periodam, kā arī atzinīgi novērtēja valdības lēmumu, kas pieļauj lidostas peļņu izmantot tās attīstībai nevis izmaksāt dividendēs, kā rezultātā daļu peļņas lidosta varētu izmantot infrastruktūras projektu attīstībai.

Deputāti un klātesošie pārrunāja reģionālās lidostas attīstību Liepājā, kuru vērtēja pozitīvi, kā arī plānus par vēl vienas reģionālās lidostas pārbūvi Daugavpilī. Lai Daugavpils lidosta atbilstu starptautiskiem standartiem, nepieciešamas aptuveni 30 miljonu eiro lielas investīcijas.

Iepriekš 15.maija sēdē Ilgtspējīgas attīstības komisija tikās ar Satiksmes ministrijas un aviācijas nozares pārstāvjiem, lai pārrunātu nozares aktualitātes un izaicinājumus NAP 2021-2027 kontekstā.

Latvijas aviokompānija A/S "Air Baltic Corporation" (“airBaltic”) dibināta 1995.gadā. “airBaltic” ar Ziemeļu tranzītmezgla Rīgā starpniecību piedāvā lidojumus ar pārsēšanos sava lidojuma tīkla ietvaros, kas aptver Eiropu, Skandināviju, Krieviju, Neatkarīgo Valstu Sadraudzības dalībvalstis un Tuvos Austrumus. Uzņēmumā strādā gandrīz 1500 darbinieku. “airBaltic” ir galvenais aviopārvadātājs Baltijas reģionā un piedāvā  70 tiešos lidojumus no Rīgas.

 

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157708524578785
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī