Ināra Mūrniece Tallinā: Baltijas valstīm jāturpina ciešā sadarbība drošības un aizsardzības jomā

(10.11.2017.)

Baltijas valstu praktiskās sadarbības centrā joprojām ir drošība un aizsardzība. Kopā ar NATO sabiedrotajiem arī turpmāk jāstiprina mūsu valstu drošība, piektdien, 10.novembrī, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, Igaunijas galvaspilsētā Tallinā atklājot Baltijas Asamblejas 36.sesiju. 

Saeimas priekšsēdētāja pauda gandarījumu par Baltijas Asamblejas un Baltijas Padomes pēdējos gados paveikto, izceļot pragmatisko pieeju un koncentrēšanos uz mūsu valstu praktiskās sadarbības prioritātēm – drošību un aizsardzību, enerģētiku, transportu un veselības aprūpi. 

I.Mūrniece pauda gandarījumu par NATO spēku klātbūtni reģionā, uzsverot, ka aliansei ir jāturpina stiprināt kaujas spējas Baltijā, īpaši gaisa un jūras telpā. Arī pašām Baltijas valstīm priekšā neatlaidīgs darbs militāro aizsardzības spēju stiprināšanā. Vēl ciešāk jāintegrē un jāsinhronizē Baltijas valstu aizsardzības politikas. Vienlīdz svarīgs ir iedzīvotāju atbalsts un iespējami plaša sabiedrības iesaiste valstu aizsardzībā.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka iedzīvotāji šodien daudz labāk spēj atšifrēt un neļauties Kremļa informatīvā kara uzbrukumiem. Cīņā pret hibrīdapdraudējumu jāturpina sadarbība gan Baltijas un Ziemeļvalstu, gan NATO un Eiropas Savienības līmenī.  

Runājot par enerģētikas drošību un kopīgajiem transporta projektiem, I.Mūrniece sacīja, ka Rail Baltica ir nozīmīgs projekts gan Baltijas valstīm, gan visai Eiropai. Tāpēc ir svarīgi, lai nākamajā Eiropas Savienības daudzgadu finanšu ietvarā šim projektam tiktu nodrošināts finansējums.

Saeimas priekšsēdētāja akcentēja Baltijas valstu lomu atbalstā Austrumu partnerībai un aicināja Baltijas Asambleju un Ziemeļu Padomi turpināt līdzšinējo labo sadarbību ar Austrumu partnerības valstīm.

I.Mūrniece tikās arī ar Igaunijas Valsts prezidenti Kersti Kaljulaidu (Kersti Kaljulaid), Igaunijas parlamenta priekšsēdētāju Eiki Nestoru (Eiki Nestor) un Lietuvas parlamenta priekšsēdētāju Viktoru Pranckieti (Viktoras Pranckietis). Sarunās izskanēja stingrs atbalsts sadarbībai drošības, enerģētikas un transporta jomās, kā arī Austrumu partnerībai. I.Mūrniece uzsvēra, ka Austrumu partnerības samitā svarīgi stiprināt praktisko sadarbību ar Austrumu partnerības valstīm. 

Saeimas priekšsēdētāja 9. un 10.novembrī Tallinā piedalās Latvijas, Igaunijas un Lietuvas starpparlamentu sadarbības institūcijas – Baltijas Asamblejas – 36.sesijā. 

Baltijas Asambleja izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12-20 deputāti. Asambleja ir koordinējoša institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes par to, kā risināti BA dienas kārtības aktuālie pārrobežu jautājumi.

 

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157690434332436
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī