Saeimas priekšsēdētāja Lestenē: valsts uzdevums ir spēt sevi aizsargāt

(08.05.2015.)
VideoGalerija

Sava ģeopolitiskā stāvokļa dēļ Latvija nevar būt neitrāla un mums skaidri jāapzinās sava rietumnieciskā orientācija. Valsts uzdevums ir spēt sevi aizsargāt. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, piektdien, 8.maijā, uzrunājot klātesošos piemiņas pasākumā Lestenes Brāļu kapos. Šodien Latvijā tiek atzīmēta Nacisma sagrāves un Otrā pasaules kara upuru piemiņas diena.

Otrā pasaules kara un okupācijas režīmu represiju rezultātā upuru skaits Latvijā bija milzīgs, un tas uzliek par pienākumu mācīties no vēstures, uzsvēra I.Mūrniece.

„Tolaik Latvijas izvēles iespējas starptautiskajā politiskajā sistēmā līdzinājās gandrīz nullei. Šodien, kad par hibrīdkara draudiem atklāti runā Eiropā, Latvijai skaidri jāapzinās sava rietumnieciskā orientācija. Mūsu valstiskums ir milzu vērtība. Mums skaidri jāapzinās, ka esam Eiropas Savienības un NATO valsts, un ka Krievijas ekonomisko labumu solīšana, ja mainīsim savu nostāju Ukrainas jautājumā, pieder pie Kremļa propagandas,” sacīja I.Mūrniece.

Kā būtisku mācību no Otrā pasaules kara Latvijai Saeimas priekšsēdētāja minēja, ka mazas valsts pilsoņi ir spējīgi bruņoti un nevardarbīgi pretoties skaitliski un militāri pārākam pretiniekam. „Pierādījums pilsoņu ticībai savas valsts idejai bija vairāk nekā 10 000 Latvijas nacionālo partizānu cīņa pret PSRS okupācijas režīmu līdz pat 1950.gadu sākumam. Viņu cīņa sekmēja Latvijas Republikas pastāvēšanas idejas nemirstību Latvijas sabiedrībā,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.

I.Mūrniece norādīja, ka pirms gadsimta ceturkšņa pieredzējām principiālu taisnīguma uzvaru pār netaisnību un patiesības augšāmcelšanos. Līdz ar neatkarības deklarāciju tika pavērts ceļš mūsu valstiskuma atdzimšanai, kuru varmācīgi bija pārtraukusi padomju okupācija, pauda Saeimas priekšsēdētāja. Viņa uzsvēra: ne katra nācija reiz zaudētu valsti spēj no jauna atjaunot uz tikpat stipriem pamatiem, un Latvijas valsts neatkarība atjaunota uz 1918.gada 18.novembra republikas pamatos ieliktajām vērtībām. Tās ir latviešu valoda, kultūra, mīlestība pret savu tautu, zemi un valsti.

„Mēs esam spējuši uzņemties atbildību paši par savu valsti, to uzturēt un attīstīt. Mēs savā valstī spējam saimniekot un nepieciešamības gadījumā valsti arī aizsargāt. Un to mēs šodien pasakām skaļi un nepārprotami,” noslēgumā sacīja I.Mūrniece.

Pirmdien, 29.aprīlī
10:00  Eiropas lietu komisijas sēde
13:50  Saeimas Prezidija sēde