Daiga Mieriņa Ukrainas vicespīkerei: Latvija ir kopā ar jums cīņā par uzvaru

(11.12.2023.)
VideoGalerija

“Latvijas sabiedrībā valda spēcīga apņēmība atbalstīt Ukrainu. Mēs esam kopā ar jums cīņā par uzvaru – gan palīdzot praktiski, gan starptautiski uzturot jautājumu par atbalstu Ukrainai. Vēlam spēku, izturību un nezaudēt cerību,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa pirmdien, 11.decembrī, parlamentā uzņemot Ukrainas parlamenta (Verkhovna Rada) priekšsēdētāja vietnieci Olenu Kondratjuku (Olena Kondratiuk). Sarunā piedalījās arī Saeimas priekšsēdētājas biedres Zanda Kalniņa-Lukaševica un Antoņina Ņenaševa.

Ukrainas vicespīkere parlamenta un savas tautas vārdā pateicās Latvijas sabiedrībai par atbalstu, uzsverot, ka katrs ziedotais cents un eiro stiprina Ukrainas suverenitāti. Kā akcentēja O.Kondratjuka, Latvija kalpo par paraugu citām valstīm. Viņa pateicās arī par to, ka nupat apstiprinātajā Latvijas valsts budžetā nākamajam gadam, tāpat kā šogad, iekļauti pieci miljoni eiro rekonstrukcijas atbalstam Čerņihivas apgabalā. Tāpat Ukrainai svarīgu atbalstu sniedz gan militārās apmācības, gan ievainoto karavīru rehabilitācija Latvijā.

Saeimas priekšsēdētāja atzinīgi vērtēja Ukrainas reformu progresu, uzsverot, ka nesen pieņemtā pretkorupcijas likumprojektu pakete ir spēcīgs signāls tam, ka valsts dara visu, lai taptu uzņemta Eiropas Savienībā. “Katrs signāls par to, ka pildāt nepieciešamos mājasdarbus, ir svarīgs. Latvija ir par to, ka Ukrainai jākļūst par Eiropas Savienības dalībvalsti. Tas ir svarīgi visas Eiropas attīstībai,” sacīja D.Mieriņa. Kā piebilda O.Kondratjuka, līdz ar iestāšanos Eiropas Savienībā Ukraina varētu pārraut Krievijas ietekmes ķēdi.

Puses pārrunāja graudu, tai skaitā kukurūzas, importu no Krievijas, uzsverot, ka Krievija iegūtos līdzekļus izmanto kara finansēšanai. D.Mieriņa uzsvēra, ka nav pieļaujama šādu “asiņaino graudu” ienākšana Latvijas un Eiropas tirgū, un aicināja šiem pārtikas produktiem piemērot sankcijas. “Ir svarīgi Eiropas līmenī meklēt citus risinājumus, kā nodrošināt pārtikas programmas tām valstīm, kurām tas ir visvairāk nepieciešams. Redzam, ka šobrīd dalībvalstis jau ir uzsākušas diskusijas par šādām sankcijām, un tas lielā mērā notiek pateicoties Latvijas un pārējo Baltijas valstu iniciatīvai,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

O.Kondratjuka pateicās par atbalstu un nostāju jautājumā par Krievijas nolaupīto Ukrainas bērnu atgriešanu mājās. Precīzs izvesto bērnu skaits nav zināms, bet aplēses vēsta, ka tie varētu būt pat simts tūkstoši, un tikai mazu daļu no viņiem ir izdevies atgriezt mājās. O.Kondratjuka augstu vērtēja starpparlamentāro sadarbības organizāciju, tostarp Latvijas delegācijas Eiropas Padomes Parlamentārajā asamblejā, paveikto.

Kā akcentēja Saeimas priekšsēdētajas biedre, asamblejas Latvijas delegācijas vadītāja Z.Kalniņa-Lukaševica, Ukrainas bērni bija nupat aizvadītās Latvijas prezidentūras Eiropas Padomes Ministru komitejā parlamentārās dimensijas prioritāte. Šis jautājums būs aktuāls arī turpmākajās asamblejas sesijās un sanāksmēs. Būtiski, ka šogad ukraiņu bērnu deportācijas, ko īsteno Krievija, Eiropas Padomes Parlamentārā asambleja atzina par genocīda noziegumu.

Z.Kalniņa-Lukaševica informēja, ka parlaments, tāpat kā pērn, ikgadējā Ziemassvētku labdarības akcijā sarūpēs dāvanas Ukrainas bērniem. Šogad Saeima Ukrainas atbalstam nodos arī mikroautobusu, kas līdz šim kalpojis parlamenta vajadzībām. Tas ceļā uz Ukrainu aizvedīs arī parlamenta sarūpētās dāvanas internātskolas audzēkņiem Jabluņivkas ciemā, Čerņihivas apgabalā.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720313295820
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 29.aprīlī
10:00  Eiropas lietu komisijas sēde
13:50  Saeimas Prezidija sēde