Saeimas priekšsēdētājs un Azerbaidžānas vēstnieks pārrunā sadarbības paplašināšanas iespējas

(02.12.2022.)
VideoGalerija

Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns, piektdien, 2.decembrī, parlamentā tiekoties ar  Azerbaidžānas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Elnuru Sultanovu (Elnur Sultanov), rosināja meklēt jaunas sadarbības iespējas un paplašināt dialogu jomās ar augstu pievienoto vērtību.

Vēstnieks akcentēja parlamentārās dimensijas nozīmi valstu attiecībās, un E.Smiltēns atzīmēja, ka Latvijas parlaments šobrīd strādā pie deputātu grupu izveides sadarbībai ar citu valstu parlamentiem.

Pievēršoties Krievijas asiņainajam karam Ukrainā, Saeimas priekšsēdētājs uzsvēra, ka šajos laikos mūsu sadarbība ir īpaši nozīmīga. “Līdzīgi domājošām valstīm ir stingri jāturas kopā,” sacīja E.Smiltēns, paužot cerību, ka Azerbaidžāna starptautiskajās organizācijās aktīvi iestāsies par to, lai Krievija pārtrauktu karu un uzņemtos atbildību par pastrādātajiem noziegumiem. Vēstnieks atzīmēja Azerbaidžānas ieguldījumu humānās palīdzības sniegšanā Ukrainai.

Saeimas priekšsēdētājs un vēstnieks pārrunāja arī Eiropas Savienības enerģētiskās neatkarības stiprināšanu no Krievijas. E.Smiltēns uzsvēra Azerbaidžānas nozīmīgo lomu šajā procesā.

Spriežot par situāciju Dienvidkaukāza reģionā, Saeimas priekšsēdētājs uzsvēra, ka stabilitāte tajā ir ļoti būtiska, tāpēc ceram uz drīzu miera līgumu starp Azerbaidžānu un Armēniju. Tāpat E.Smiltēns pauda atbalstu Eiropas Savienības centieniem būt vidutājam dialoga veidošanā.

Saeimas priekšsēdētājs un vēstnieks bija vienisprātis par Latvijas un Azerbaidžānas labo divpusējo sadarbību. Latvija ir ieinteresēta attīstīt dialogu ar Azerbaidžānu arī izglītības un lauksaimniecības jomās.

Vēstnieks uzsvēra diasporas nozīmi Latvijas un Azerbaidžānas tuvināšanā, atzīmējot arī latviešu mākslinieku un kultūras darbinieku ieguldījumu Azerbaidžānas attīstībā 20.gadsimta sākumā.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720304148484
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 24.aprīlī
09:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:15  Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja Riharda Kola tiksānās ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Anatolii Kutsevol
14:30  Saeimas deputāta Jāņa Patmalnieka tikšanās ar Nīderlandes Karalistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā V.E. Claudia Magdalena Njoo Pieterse
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde