Edvards Smiltēns un Igaunijas vēstnieks pārrunā sadarbības stiprināšanas iespējas drošības jomā

(15.11.2022.)
VideoGalerija

Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns, otrdien, 15.novembrī, tiekoties ar Igaunijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Ēriku Marmei (Eerik Marmei), pārsprieda abu valstu drošības stiprināšanas iespējas. Vēstnieks parlamentā bija ieradies iepazīšanās vizītē.

Saeimas priekšsēdētājs apliecināja, ka mūsu valstis ir tuvi draugi, kurus vieno ciešs dialogs.  Arī vēstnieks bija vienisprātis un uzsvēra, ka Latvijas un Igaunijas saites jau vēsturiski ir bijušas ļoti ciešas.  

Pārrunājot ģeopolitiskās pārmaiņas Eiropā un to ietekmi uz mūsu valstīm, E.Smiltēns akcentēja, ka šobrīd pieņemtie lēmumi par padomju režīmu slavinošu objektu demontāžu un pāreju uz mācībām tikai latviešu valodā simboliski palīdz pārraut saites ar Padomju Savienības mantojumu.

Saeimas priekšsēdētājs sacīja, ka Krievijas agresija Ukrainā ir mainījusi sadarbības fokusu un veidu ne vien Baltijas valstu vidū, bet arī starptautiskajās organizācijās. E.Smiltēns uzsvera Somijas un Zviedrijas pievienošanos NATO kā būtisku ieguvumu reģiona drošības stiprināšanai. Vēstnieks akcentēja nepieciešamību pilnveidot mūsu valstu sadarbību aizsardzībā, kā arī rosināja darīt visu nepieciešamo, lai palīdzētu Somijai un Zviedrijai integrēties NATO.

Tāpat puses pārrunāja sadarbību enerģētiskās drošības jomā, tostarp investīcijas atjaunojamo energoresursu tehnoloģijās. Spriežot par infrastruktūras projektu “Rail Baltica”, Saeimas priekšsēdētājs un vēstnieks bija vienisprātis par nepieciešamību veicināt tā efektīvu īstenošanu, uzsverot projekta nozīmīgumu reģiona drošībā.

Pievēršoties jautājumiem par valstu sadarbību ekonomikā, E.Smiltēns atzīmēja, ka Igaunija ir viens no ciešākajiem mūsu tirdzniecības partneriem, kā arī akcentēja, ka ieguldījumi jebkurā no Baltijas valstīm ir ieguvums visām trim. Puses pārrunāja sadarbības padziļināšanas iespējas digitālo risinājumu jomā, tostarp valsts pārvaldes digitalizācijā, un Ē.Marmei apliecināja Igaunijas gatavību dalīties savā pieredzē ar Latviju.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720303696187
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde