I.Mūrniece tiekas ar Krimas tatāru tautas medžlisa priekšsēdētāju

(06.09.2022.)
Galerija

“Latvijā valda sapratne, ka tikai pilnīga Ukrainas uzvara un Krievijas sakāve var nodrošināt mieru Eiropā. Latvijas parlaments vienmēr ir bijis Ukrainas pusē, un atbalsts, ko sniedzam Ukrainai, ir atbalsts arī Krimas tatāru tautai, ar ko varat rēķināties arī turpmāk,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece otrdien, 6.septembrī, tiekoties ar Krimas tatāru tautas medžlisa priekšsēdētāju Refatu Čubarovu (Refat Chubarov) un Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā Oleksandru Miščenko (Olexandr Mischenko).

R.Čubarovs pateicās visai Latvijas tautai par atbalstu Ukrainai cīņā pret Krievijas agresiju. Tāpat Krimas tatāru tautas medžlisa priekšsēdētājs atzinīgi vērtēja nemainīgo atbalstu Saeimā, uzsverot, ka Latvija var kalpot kā paraugs citām valstīm.

2019.gadā Saeima pieņēma paziņojumu, kurā Krimas tatāru deportācijas atzītas par genocīdu, un šogad pieņemtajos paziņojumos atzīts, ka Krievija veic genocīdu pret ukraiņu tautu, savukārt Krievijas īstenotā vardarbība pret civiliedzīvotājiem atzīta par terorismu.

I.Mūrniece un R.Čubarovs pārrunāja aktuālo situāciju Krimā, tostarp jautājumu par cilvēktiesību pārkāpumiem un Krievijas īstenotajām represijām pret Krimas tatāriem.

Puses sprieda arī par gatavošanos oktobrī Horvātijas galvaspilsētā Zagrebā gaidāmajam Krimas platformas parlamentārajam samitam. Kā informēja R.Čubarovs, samitā uzsvaru plānots likt uz jautājumiem par Ukrainas atjaunošanu pēc kara. Jārod risinājumi, kā nekad nākotnē vairs nepieļaut šādu agresiju.

Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka Krievijas agresija Ukrainā vēl ciešāk nekā agrāk saliedējusi pasaules demokrātiskās valstis. I.Mūrniece un R.Čubarovs bija vienisprātis, ka nedrīkst būt kompromisi, kas skartu Ukrainas suverenitāti un teritoriālo nedalāmību. Atbalsts Ukrainai ir jāturpina līdz pilnīgai uzvarai.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720301886649
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem - atcelta