Ināra Mūrniece NB8 valstu kolēģiem: mums jābūt gataviem ilgtermiņa konfrontācijai no Krievijas puses

(23.08.2022.)
Galerija

“Politikai attiecībā uz Krieviju ir jābūt skaidrai, bez ilūzijām. Mums jābūt gataviem ilgtermiņa konfrontācijai no Krievijas puses,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, Lietuvā uzrunājot pārējos Ziemeļu un Baltijas valstu (NB8) parlamentu priekšsēdētājus.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka Baltijas valstis un viss Ziemeļu un Baltijas reģions saskaras ar Krievijas militāriem un hibrīddraudiem, ieskaitot dažādus ultimātus un politisko retoriku ar mērķi šķelt Eiropu.

“Dezinformācija, kiberuzbrukumi, ekonomiskā lejupslīde un migrācijas instrumentalizācija ir tikai daži no līdzekļiem, kas tiek izmantoti, lai apdraudētu mūsu vērtības, demokrātiju un uz noteikumiem balstīto starptautisko kārtību,” pauda I.Mūrniece.

“NATO kolektīvā aizsardzība, tostarp sabiedroto militārā klātbūtne Baltijas jūras reģionā, kā arī Latvijas ieguldījums stiprina mūsu valstu drošību,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja. Viņa akcentēja arī gaidāmās Somijas un Zviedrijas pievienošanās NATO pozitīvo iespaidu uz drošības vidi Baltijas jūras reģionā, NATO Ziemeļu flangā un Eiropā kopumā. I.Mūrniece uzsvēra, ka atbalstām ciešāku NB8 sadarbību drošības un aizsardzības jomā, uzsverot, ka informācijas apmaiņa un koordinācija ir svarīga.

Spriežot par NB8 ekonomiskās sadarbības perspektīvu, Saeimas priekšsēdētāja izcēla transporta un loģistikas infrastruktūras attīstību, tostarp “Rail Baltica” projektu.

Tāpat I.Mūrniece atzīmēja sadarbību enerģētikas jomā. “Energoapgādes drošībai reģionā un visā Eiropas Savienībā šobrīd ir visaugstākā prioritāte. Krievijas iebrukums Ukrainā un manipulācijas energoapgādē pierāda, ka nevaram paļauties tikai uz ārējiem enerģijas avotiem,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

NB8 formāts apvieno piecas Ziemeļvalstis - Dāniju, Islandi, Norvēģiju, Somiju un Zviedriju - un trīs Baltijas valstis - Latviju, Lietuvu un Igauniju. NB8 ietvaros notiek parlamentāriešu, ministru un citu amatpersonu tikšanās.

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720301503151
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt