I.Mūrniece: Spānijas ieguldījums Baltijas drošībā ir spilgts piemērs sabiedroto solidaritātei

(08.07.2022.)
VideoGalerija

Latvija augstu novērtē Spānijas straujo reakciju uz drošības situācijas izmaiņām Eiropā un nozīmīgo ieguldījumu Baltijas reģiona drošībā. Spānijas izlēmīgā rīcība, pastiprinot savu militāro klātbūtni Latvijā, ir spilgts piemērs sabiedroto vienotībai un solidaritātei. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, piektdien, 8.jūlijā, parlamentā tiekoties ar Spānijas Karalistes Deputātu kongresa prezidenti Meričelu Batetu Lamanju (Meritxell Batet Lamaña) un viņas vadīto augsta līmeņa delegāciju.

Spānijas ieguldījums Baltijas aizsardzības spēju stiprināšanā ir patiesi būtisks – tai ir otrs lielākais kontingents NATO pastiprinātās klātbūtnes kaujas grupā Ādažos, un svarīgs ir arī Spānijas ieguldījums Baltijas gaisa telpas patrulēšanā. Īpaši nozīmīgs ir Spānijas lēmums Latvijā izvietot vidējās distances pretgaisa aizsardzības sistēmu NASAMS, kas ir jauna dimensija Latvijas aizsardzības arhitektūrā, uzsvēra I.Mūrniece. Lai nodrošinātu nepieciešamo atbalstu sabiedroto spēkiem, Latvija ir apņēmusies attīstīt jaunu militāro bāzi un plašu militāro mācību zonu.

Spānijas parlamenta spīkere apliecināja stingru atbalstu sabiedroto drošībai, vienlaikus apliecinot, ka Spānija ir apņēmības pilna sniegt visu iespējamo atbalstu arī Ukrainai cīņā pret Krievijas agresiju.

Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka demokrātiskajai pasaulei nepieciešams pastiprināt sankciju spiedienu uz Krieviju, kā arī turpināt tās izolācijas politiku. Parlamentu spīkeres bija vienisprātis, ka karš Ukrainā nedrīkst kļūt par normalitāti un pazust no Eiropas iedzīvotāju un starptautiskās sabiedrības dienaskārtības.  

I.Mūrniece sveica Spāniju ar NATO samita veiksmīgo norisi Madridē. “Būtiski, ka NATO runā atklātu valodu un sauc lietas īstajos vārdos. Krievija ar savu rīcību un nodomiem ir nozīmīgākais un tiešākais alianses drauds. Jaunajai stratēģiskajai koncepcijai sekos atbilstoša reakcija, lai praksē īstenotu galveno NATO mērķi - nodrošinātu bloka valstu kolektīvo aizsardzību,” pauda Saeimas priekšsēdētāja.

Pārrunājot Latvijas un Spānijas divpusējo sadarbību, parlamentu spīkeres bija vienisprātis, ka tā ir produktīva visās jomās un sniedz nozīmīgu ieguldījumu valstu izaugsmē. Viens no nozīmīgiem sadarbības aspektiem ir dzelzceļa infrastruktūras projekts “Rail Baltica”, kura īstenošanā spāņu kompāniju pieredze un ekspertīze ir ļoti noderīgas, pauda Saeimas priekšsēdētāja. Savukārt Latvijas valodu tehnoloģiju uzņēmuma “Tilde” inovatīvie produkti, kas sevi ir pierādījuši liela apjoma tulkojumu veikšanā Eiropas Savienības institūcijās, varētu noderēt arī spāņiem, gatavojoties prezidentūrai Eiropas Savienības Padomē.   

Sarunā ar Spānijas Karalistes Deputātu kongresa delegāciju šodien piedalījās arī Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāts Raimonds Bergmanis.

 

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72177720300374642
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde