I.Mūrniece: augstu vērtējam Šveices iniciatīvu Ukrainas atjaunošanai

(06.07.2022.)

Augstu vērtējam Šveices līderību, uzņemoties vadošu lomu Ukrainas atjaunošanas procesā. Lugāno notiekošā konference, ko rīko Šveice kopā ar Ukrainu, ir veiksmīgs sākums koordinētam demokrātiskās pasaules atbalstam Ukrainas atjaunošanai. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, Šveices pilsētā Lugāno tiekoties ar Šveices Konfederācijas parlamenta – Nacionālās padomes – prezidenti Irēnu Kēlinu (Irene Kälin).

I.Mūrniece uzsvēra, ka Ukraina ir jāatbalsta visos iespējamos veidos. “Mums jāturpina sniegt masveida militārā palīdzība, kā arī cita veida atbalsts Ukrainai,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja, akcentējot, ka Ukrainas neatkarība un teritoriālā integritāte jāatjauno pilnībā. “Jebkuri ieguvumi Krievijai no šī kara draudēs ar turpmāku tās agresiju. Tas radīs vēl lielāku negatīvu ietekmi uz globālo drošību un ekonomiku,” pauda I.Mūrniece.

“Krievijas karš Ukrainā ir neatgriezeniski mainījis stratēģiskās drošības vidi Eiropā. Tas rada tiešus draudus mūsu drošībai,” sacīja I.Mūrniece, uzsverot, ka nesen Madridē notikušais NATO samits demonstrējis stipru transatlantisko saikni starp sabiedrotajiem, un tajā pieņemtie lēmumi būtiski stiprinās drošību arī Baltijas reģionā. 

Saeimas priekšsēdētāja atzīmēja, ka Latvijas parlaments nosodījis Krievijas agresiju Ukrainā kopš kara pirmās dienas, kā arī atzinis Krievijas pastrādātās zvērības par genocīdu pret ukraiņu tautu. Parlamentu priekšsēdētājas bija vienisprātis, ka parlamentiem jaunajā ģeopolitiskajā situācijā ir jāuzņemas aktīva loma starptautiskajā arēnā.   

Pārrunājot abu valstu divpusējās attiecības, Saeimas priekšsēdētāja atzina: esam gandarīti par ciešajām un draudzīgajām saitēm starp Latviju un Šveici. Mūs vieno aktīvs politiskais dialogs, tostarp attīstīti parlamentārie sakari. Latvija vienmēr atcerēsies, ka Šveice bija starp tām valstīm, kuras konsekventi neatzina Latvijas iekļaušanu Padomju Savienībā. Tas bija nozīmīgs morālais atbalsts Aukstā kara laikā.

Šveices parlamenta prezidente atzinīgi vērtēja Saeimas elastību, spējot strauji pielāgojoties darbam attālināti Covid-19 pandēmijas apstākļos. Viņa atzina, ka Latvijas ieviestais digitālais risinājums Saeimas darba nepārtrauktībai var būt iedvesmas avots ikvienam parlamentam.

Saeimas priekšsēdētāja šajās dienās uzturas darba vizītē Šveicē, kur piedalās Ukrainas atjaunošanai veltītā konferencē. Ukrainai veltīta konference reizi gadā norisinās jau kopš 2017.gada un iepriekš bija pazīstama kā Ukrainas reformu konference. Šogad Ukrainas reformu konference ir pārdēvēta par Ukrainas atjaunošanas konferenci.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā