Ināra Mūrniece Dānijas kroņprincim pauž gandarījumu par valstu veiksmīgo sadarbību

(06.12.2018.)
VideoGalerija

Latvija un Dānija ir cieši sabiedrotie, un mūsu valstu veiksmīgā sadarbība balstās kopīgās vērtībās – vienotā izpratnē par demokrātiju, brīvību un suverenitāti. Esam pagodināti, ka tik lieliski draugi mūs apciemo laikā, kad svinam mūsu valsts simtgadi. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, ceturtdien, 6.decembrī, parlamentā uzņemot Dānijas kroņprinci Frederiku un kroņprincesi Mēriju.

Saeimas priekšsēdētāja pateicās Dānijai, ka tā viena no pirmajām atzina atjaunoto Latvijas valsti. Dānija allaž atbalstījusi Latviju gan politiskā, gan praktiskā līmenī, kas jo īpaši būtiski bija deviņdesmitajos gados. Dānijas karaliene 1992.gadā kļuva par pirmo Eiropas monarhu, kurš apmeklēja mūsu valsti pēc neatkarības atgūšanas.

Vienlaikus saknes mūsu tautu sadarbībai meklējamas krietni dziļākā pagātnē nekā tikai kopš neatkarības atjaunošanas. Lielisks piemērs tam ir dāņu brīvprātīgo kareivju piedalīšanās Latvijas brīvības cīņās 1919.gadā, atzina Saeimas priekšsēdētāja.

Dānijas karaliskās ģimenes pārstāvjus vizītē pavada Dānijas kultūras ministre Mete Boka (Mette Bock). Kā spilgts piemērs abu valstu veiksmīgajai sadarbībai izceļami arī aktīvie kontakti kultūras jomā. Pozitīvu impulsu dod arī pērn Kopenhāgenā parakstītais Saprašanās memorands starp abu valstu Kultūras ministrijām, radot nepieciešamos priekšnoteikumus aktīvākai sadarbībai ne vien starp iestādēm, bet arī radošo industriju pārstāvjiem.

I.Mūrniece uzsvēra arī sadarbību drošības jomā un atzina, ka Latvija augstu vērtē ilgtermiņa sadarbību ar Dāniju aizsardzībā. Kā akcentēja Saeimas priekšsēdētāja, Dānijas aktīvā iesaiste NATO kolektīvās aizsardzības pasākumos palīdz stiprināt drošību reģionā.

Lai spēcinātu sadarbību arī parlamentārā līmenī, arī 13.Saeimā nodibināta deputātu grupa sadarbības veicināšanai ar Dānijas parlamentu, sacīja I.Mūrniece.

Sarunā piedalījās arī Saeimas sekretāra biedre Marija Golubeva, Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda, Ārlietu komisijas priekšsēdētāja biedrs Ojārs Ēriks Kalniņš un deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Dānijas parlamentu vadītājs Uldis Budriķis, kā arī Latvijas vēstniece Dānijā Alda Vanaga.

 

 

Foto: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157676408586158
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 19.martā
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
13:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Visaptverošas valsts aizsardzības apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde
14:30  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas sēde