Inese Lībiņa-Egnere ar Vjetnamas vēstnieci pārrunā parlamentārās sadarbības veicināšanas iespējas

(31.05.2017.)
VideoGalerija

Latviju un Vjetnamu saista draudzīgas divpusējās attiecības, kā arī laba sadarbība daudzpusējos formātos. Abām valstīm ir potenciāls attīstīt dinamiskākas attiecības, tostarp veicināt parlamentāros kontaktus, kas var kalpot par labvēlīgu fonu ekonomisko saišu stiprināšanai. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere trešdien, 31.maijā, Saeimas namā tiekoties ar jauno Vjetnamas Sociālistiskās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā Zungu Duanu (Doan Thi Phuong Dung). Vēstniece parlamentā bija ieradusies iepazīšanās vizītē.

I.Lībiņa-Egnere sacīja, ka Saeimā ir aktīvas nozaru komisijas un tās ir atvērtas sadarbībai arī ar Vjetnamas parlamentu. Abas amatpersonas bija vienisprātis, ka labs impulss parlamentāro kontaktu veicināšanai būtu deputātu grupas sadarbībai ar otras valsts parlamentu izveidošana gan Saeimā, gan Vjetnamas likumdevējā.

Saeimas priekšsēdētājas biedre un arī vēstniece pauda pārliecību, ka šis gads, kad atzīmējam Latvijas un Vjetnamas diplomātisko attiecību nodibināšanas 25.gadadienu, ir piemērots brīdis vizīšu apmaiņas aktivizēšanai. Jau šoruden plānota ārlietu ministra Edgara Rinkēviča darba vizīte Vjetnamā.

Vjetnama ir Latvijas nozīmīgākais tirdzniecības partneris Dienvidāzijā, abām valstīm ir potenciāls attīstīt sadarbību farmācijas, kokrūpniecības, kosmētikas, elektronikas un mašīnbūves jomā. Latvijas eksports uz Vjetnamu aizvadītajā gadā pieauga par 25 procentiem, gandarījumu pauda I.Lībiņa-Egnere. Vēstniece izteica gatavību pielikt visas pūles, lai sekmētu tirdzniecību starp abām valstīm.

Latvija ir ieinteresēta iespējami drīz parakstīt nolīgumu ar Vjetnamu par dubultās nodokļu uzlikšanas novēršanu, sacīja Saeimas priekšsēdētājas biedre un informēja, ka mūsu valsts ir pabeigusi iekšējās procedūras līguma parakstīšanai. Vēstniece sacīja, ka Vjetnama darbu pie līguma varētu noslēgt gada beigās.

Tāpat puses bija vienisprātis, ka Eiropas Savienības (ES) un Vjetnamas brīvās tirdzniecības nolīgums būs būtisks ieguvums arī Latvijas un Vjetnamas savstarpējai tirdzniecībai. Sarunas par līgumu ir noslēgušās, un tā parakstīšana plānota šogad. Vēstniece pateicās Latvijai par tās atbalstu ES-Vjetnamas Partnerības un sadarbības līguma noslēgšanā, kas stājās spēkā pagājušajā gadā.

Sarunā I.Lībiņa-Egnere arī apliecināja, ka Latvijas augstskolas ir ieinteresētas sadarboties ar Vjetnamas augstākās izglītības iestādēm.

Noslēgumā Saeimas priekšsēdētājas biedre informēja, ka par ikgadēju tradīciju kļuvušas ārpolitikas debates Saeimā, uz kurām aicināti arī Latvijā akreditēto diplomātisko misiju vadītāji. Tāpat I.Lībiņa-Egnere ielūdza vēstnieci nākamgad piedalīties Latvijas simtgades svinību pasākumos.

Zunga Duana ir karjeras diplomāte, kura iepriekš vairāk nekā divdesmit gadus strādājusi par pasniedzēju un pētnieci Vjetnamas Ārlietu ministrijas Starptautisko attiecību institūtā. Viņa strādājusi savas valsts vēstniecībās Apvienotajā Karalistē un patlaban ir vēstniece arī Zviedrijā.


Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157682268484881
Video: https://www.youtube.com/watch?v=BS4RxWCW7UQ
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde