Senatori Saeimas priekšsēdētājai apliecina: ASV turpinās nodrošināt jūtamu klātbūtni Baltijas aizsardzībai

(28.12.2016.)
VideoGalerija

Amerikas Savienotās Valstis (ASV) turpinās nodrošināt jūtamu militāru klātbūtni Baltijas aizsardzībai, turpinot ASV karavīru rotāciju un finansiālu atbalstu. ASV Kongresā ir stingrs atbalsts sadarbībai ar Latviju, Lietuvu un Igauniju. To tikšanās laikā Latvijas parlamentā trešdien, 28.decembrī, Saeimas priekšsēdētājai Inārai Mūrniecei un deputātiem apliecināja ASV Kongresa senatori Džons Makeins (John McCain), Lindsijs Greiems (Lindsey Graham) un Eimija Klobučāra (Amy Klobuchar).

I.Mūrniece uzsvēra, ka ASV senatoru vizīte notiek nozīmīgā laikā, kad pieaug nepieciešamība aktīvi sadarboties un apmainīties viedokļiem par būtiskiem jautājumiem. ASV delegācija apliecināja gatavību turpināt aktīvu vizīšu apmaiņu.

Saeimas priekšsēdētāja pateicās ASV par konsekventu atbalstu Latvijai - gan ceļā uz neatkarības atjaunošanu, gan pašlaik, kad Latvija saskaras ar virkni drošības izaicinājumu, tostarp tādiem hibrīddraudiem kā Kremļa īstenotā propaganda un kiberapdraudējums. Saeimas delegācija un ASV senatori pauda vienprātīgu pārliecību – mums ir jāapvieno spēki, lai pret tiem cīnītos. Senatori pauda gandarījumu, ka Latvija jau spērusi soļus šajā virzienā, izveidojot kiberdrošības centru CERT.LV.

Saeimas delegācija uzsvēra Latvijas paveikto aizsardzības spēju stiprināšanā, tostarp virzoties uz aizsardzības finansējuma palielināšanu līdz diviem procentiem no iekšzemes kopprodukta 2018.gadā. ASV senatori atzinīgi novērtēja šo faktu, norādot, ka NATO loma reģionā ir nozīmīgāka nekā jebkad agrāk.

Saeimas deputāti pauda pārliecību, ka ASV spēcīgais atbalsts reģionam vienlaikus arī stiprinās vienotību Eiropas valstu starpā.


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157674634503103
Video: https://www.youtube.com/watch?v=NR4LK6x3ArY
Izmantošanas noteikumi: saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī