Saeimas priekšsēdētājas biedre tiekas ar Apvienotās Karalistes Eiropas lietu valsts ministru

(12.01.2015.)
VideoGalerija

Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere pirmdien, 12.janvārī, Saeimas namā tikās ar Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes Eiropas lietu valsts ministru Deividu Lidingtonu (David Lidington).

Sarunā piedalījās arī Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja un deputātu grupas sadarbībai ar Apvienotās Karalistes parlamentu vadītāja Lolita Čigāne, kā arī Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētāja biedrs un deputātu grupas sadarbībai ar Apvienotās Karalistes parlamentu loceklis Rihards Kols.

Latviju un Apvienoto Karalisti saista labas divpusējās attiecības, un abu valstu parlamentus vieno konstruktīva sadarbība, sacīja Saeimas priekšsēdētājas biedre, informējot, ka arī jaunajā Latvijas parlamenta sasaukumā ir izveidota deputātu grupa sadarbībai ar Apvienotās Karalistes parlamentāriešiem.

Sarunā I.Lībiņa-Egnere pauda bažas par aizvadītajā nedēļā Francijā notikušo uzbrukumu izdevuma „Charlie Hebdo” redakcijai. Šajā kontekstā L.Čigāne akcentēja – šis traģiskais notikums apliecina, ka Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm ir ciešāk jāsadarbojas drošības jautājumos, tostarp jāveicina informācijas apmaiņa.

Tikšanās laikā īpaša uzmanība tika pievērsta plānotajam ES un Amerikas Savienoto Valstu brīvās tirdzniecības līgumam. Puses bija vienisprātis, ka tam ir liels potenciāls tirdzniecības veicināšanai, tostarp mazo un vidējo uzņēmumu vidū. Vienlaikus sarunā akcentēta nepieciešamība skaidrot sabiedrībai ieguvumus, kurus ES un tās iedzīvotājiem varētu nest šī līguma noslēgšana, kā arī kliedēt sabiedrības bažas, kas saistītas, piemēram, ar pārtikas kvalitātes prasībām. R.Kols akcentēja, ka detalizētas informācijas sniegšana varētu vairot sabiedrības uzticēšanos ES institūcijām.

Pārrunājot Apvienotās Karalistes un ES divpusējās attiecības, L.Čigāne augstu vērtēja Latvijas un Apvienotās Karalistes sadarbību ES ietvaros un apliecināja Latvijas interesi, lai Apvienotā Karaliste paliktu ES. Savukārt D.Lidingtons akcentēja nepieciešamību ES dalībvalstu nacionālos parlamentus vairāk iesaistīt ES līmeņa lēmumu pieņemšanas procesā, tādējādi stiprinot demokrātisko leģitimitāti. Šajā kontekstā L.Čigāne informēja par veiksmīgo Latvijas parlamenta piemēru, proti, Saeimas Eiropas lietu komisija sniedz mandātu ministriem un citiem valdības pārstāvjiem paust valsts viedokli ES institūcijās un dalībvalstīs.

Tikšanās laikā pārrunāta arī situācija Ukrainā un Krievijā.


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157649839825179/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=NHTBgygHxmk
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas



Saeimas Preses dienests

Svētdien, 16.jūnijā