Saeimas priekšsēdētāja un Somijas vēstnieks Obamas vizīti Igaunijā vērtē kā nozīmīgu reģiona drošībai

(03.09.2014.)
VideoGalerija

Amerikas Savienoto Valstu prezidenta Baraka Obamas (Barack Obama) vizīte Latvijas kaimiņvalstī Igaunijā ir nozīmīgs apliecinājums Baltijas un Ziemeļvalstu reģiona drošībai. Par to tikšanās laikā trešdien, 3.septembrī, bija vienisprātis Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa un Somijas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijas Republikā Olli Kantanens (Olli Kantanen), kurš Saeimas namā bija ieradies iepazīšanās vizītē.

Saeimas priekšsēdētāja saistībā ar notikumiem Ukrainā vēlreiz uzsvēra, ka visa reģiona, tostarp Latvijas, interesēs ir rast situācijas risinājumu. Savukārt vēstnieks akcentēja – Krievijas Federācijai ir jāsper soļi, lai pārtrauktu karadarbību šajā Eiropas Savienības (ES) austrumu kaimiņvalstī.

Drošības situācijas kontekstā S.Āboltiņa arī sacīja, ka Latvija sagaida būtisku NATO samita iznākumu. Tajā viens no darba kārtības jautājumiem būs kolektīvās aizsardzības stiprināšana. Vienlaikus Saeimas priekšsēdētāja informēja, ka Latvijas parlaments šovasar pieņēma lēmumu, kas paredz finansējumu valsts aizsardzībai līdz 2020.gadam pakāpeniski palielināt līdz diviem procentiem no iekšzemes kopprodukta, un akcentēja – šim solim ir arī sabiedrības atbalsts. O.Kantanens sacīja, ka, lai arī Somija nav NATO dalībvalsts, tā ir aktīvs NATO partneris un arī turpmāk cer uz labu sadarbību ar Latviju šīs organizācijas ietvaros.

Tāpat sarunā Saeimas priekšsēdētāja akcentēja patlaban tik nozīmīgo ES enerģijas resursu diversificēšanas jautājumu, uzsverot, ka drošības kontekstā, piemēram, uz reģionālo sašķidrinātās dabasgāzes termināli (LNG) raugāmies kā stratēģiski nozīmīgu projektu.

Tikšanās laikā puses Latvijas un Somijas attiecības raksturoja kā draudzīgas gan abu valstu augstāko amatpersonu un parlamentāriešu līmenī, gan uzņēmēju un iedzīvotāju starpā. Šo faktu apliecina arī regulāra apmainīšanās augsta līmeņa vizītēm, sacīja Saeimas priekšsēdētāja, vienlaikus informējot par savu šajā vasarā notikušo oficiālo vizīti Somijā, kuras laikā cita starpā apmeklēja somu energouzņēmumu „Fortum”, kurš pērn īstenoja vienu no lielākajiem investīciju projektiem Latvijā, atklājot biomasas koģenerācijas staciju.

Savukārt O.Kantanens teica, ka Latviju un Somiju vieno gan kopīgas intereses un izaicinājumi reģionā, gan valūta, kas ir labs pamats sadarbībai ekonomikā. To apliecina arī somu uzņēmumu, tostarp „Fazer”, plānotās investīcijas Latvijā.

Sarunā Saeimas priekšsēdētāja informēja Somijas vēstnieku par mūsu valsts gatavošanos savai pirmajai prezidentūrai ES Padomē. Arī Latvijas parlaments rūpīgi strādā pie prezidentūras parlamentārās dimensijas, un īpaši šim mērķim ir izveidota parlamentārās dimensijas plānošanas komiteja. Tāpat S.Āboltiņa informēja par situāciju Latvijas tautsaimniecībā, akcentējot faktu, ka par spīti finanšu un ekonomikas krīzes smagajām sekām Latvija ir kļuvusi par vienu no straujāk augošajām ekonomikām ES valstu vidū.

Noslēgumā Saeimas priekšsēdētāja sacīja, ka O.Kantanens kadenci Latvijā sācis notikumiem bagātā laikā – šogad ir ievēlēts jauns Eiropas Parlaments un notiek darbs pie Eiropas Komisijas komisāru kolēģijas izveidošanas, savukārt nākamajā mēnesī gaidāmas Saeimas vēlēšanas. Turklāt patlaban Rīga ir Eiropas kultūras galvaspilsēta, teica S.Āboltiņa.

 

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157646769018650/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=5I1UbZua7TM&list=UUdQ1YxaZG3i7ygGCdU8mPKQ
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 


Saeimas Preses dienests

Svētdien, 19.maijā