Saeimas priekšsēdētāja pateicas ASV vēstniekam par personīgo ieguldījumu abu valstu attiecībās

(06.08.2014.)
VideoGalerija

Latvijas parlamentā augstu novērtējam Jūsu paveikto, veicinot un paplašinot sadarbību starp Amerikas Savienotajām Valstīm un Latviju. Abu valstu attiecības var raksturot kā lieliskas un dinamiskas, un tajā ir arī vēstnieka personīgais nopelns, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, trešdien, 6.augustā, tiekoties ar ASV ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Marku Endrjū Pekalu (Mark Andrew Pekala), kurš bija ieradies atvadu vizītē.

 Par ASV īpašajām attiecībām ar mūsu valsti liecina fakts, ka visus okupācijas gadus ASV Valsts departamentā atradās Latvijas valsts karogs, tādējādi demonstrējot, ka ASV neatzīst mūsu valsts iekļaušanu PSRS, uzsvēra S.Āboltiņa.  Tieši šis karogs bija pirmā dāvana, ko atjaunotajam Latvijas parlamentam 1991.gadā uzdāvināja ASV valsts sekretārs Džeimss Beikers. Savukārt Vašingtonā visā Latvijas okupācijas laikā turpināja darboties Latvijas sūtniecība, turpinot pārstāvēt mūsu de iure pastāvošo valsti.

Saeimas priekšsēdētāja sarunā atzina, ka abām valstīm jāturpina gan politiskā, gan praktiskā sadarbība visos līmeņos. Īpaši svarīgi tas ir, ņemot vērā gaidāmo Latvijas prezidentūru Eiropas Savienības (ES) padomē, kad mūsu valsts runās visu ES valstu vārdā. Arī vēstnieks atzina, ka ASV ir gatavas ciešai sadarbībai ar Latviju kā ES prezidējošo valsti.

Kā veiksmīgu amatpersonas raksturoja arī parlamentāro dialogu, tostarp Saeimas priekšsēdētājas nesenās vizītes ASV un deputātu sadarbības grupas darbu, kuru vada bijušais Latvijas vēstnieks ASV Ojārs Ēriks Kalniņš.

Ņemot vērā veiksmīgo politisko dialogu, ir svarīga ASV klātbūtne mūsu reģionā arī ekonomikas un investīciju jomā. Esam gandarīti, ka ASV uzņēmumi novērtē Latvijas cilvēkresursus un tieši mūsu valstī atver savas reģionālās pārstāvniecības, uzsvēra S.Āboltiņa. Nozīmīga bija Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas vizīte ASV, kurā apspriesta sadarbība enerģētiskās drošības nodrošināšanā.

„Vienlaikus viens no mūsu sadarbības stūrakmeņiem ir un paliek drošības un aizsardzības politika. ASV ir mūsu spēcīgākais sabiedrotais, un ir labi apzināties, ka mēs varam rēķināties ar mūsu draugu atbalstu,” atzina S.Āboltiņa. Arī M.Pekala norādīja, ka sadarbība drošības jomā ir viena no pašām svarīgākajām sadarbības šķautnēm, un kā izcilu novērtēja ASV un Latvijas bruņoto spēku sadarbību. Tāpat vēstnieks uzsvēra, ka Latvija kā NATO dalībvalsts apdraudējuma gadījumā simtprocentīgi var rēķināties ar ASV militāro atbalstu.

Saeimas priekšsēdētāja arī informēja par Latvijas apņemšanos aizsardzības budžetu līdz 2020.gadam palielināt līdz diviem procentiem no iekšzemes kopprodukta, uzsverot, ka šim lēmumam ir arī liels sabiedrības atbalsts. Vēstnieks atzinīgi vērtēja šo parlamenta lēmumu, norādot, ka šo ziņu ir būtiski uzsvērt arī gaidāmajā NATO samitā Velsā.

Pārrunājot ES kaimiņvalstu politiku, S.Āboltiņa pauda gandarījumu par ES Asociācijas nolīgumu parakstīšanu ar Gruziju, Moldovu un Ukrainu. Latvijas parlaments bija viens no pirmajiem, kas šos dokumentus ratificēja, tādējādi paužot solidaritāti un politisko atbalstu šīm Austrumu partnerības valstīm. M.Pekala uzsvēra, ka Latvija var kalpot par paraugu demokratizācijas procesā valstīm ES austrumu pierobežā.

M.Pekala ASV vēstnieka amatu Latvijā ieņem kopš 2012.gada 4.septembra.

  

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157646212816842/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=8yqhybYeX3Y&list=UUdQ1YxaZG3i7ygGCdU8mPKQ
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

 Saeimas Preses dienests

Trešdien, 15.maijā
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
09:15  Saeimas priekšsēdētājas V.E. Daigas Mieriņas tikšanās ar Čehijas Republikas parlamenta Deputātu palātas priekšsēdētāju V.E. Markéta Pekarová Adamová
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Saeimas priekšsēdētājas V.E. Daigas Mieriņas un Čehijas Republikas parlamenta Deputātu palātas priekšsēdētājas V.E. Markéta Pekarová Adamová kopējs preses brīfings
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:10  Ārlietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
11:30  Saeimas deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Kazahstānas parlamentu deputātu tikšanās ar Kazahstānas Republikas ārlietu ministra vietnieku Roman Vassilenko
12:00  Ziedu nolikšanas ceremonija pie Brīvības pieminekļa par godu Čehijas Republikas parlamenta Deputātu palātas priekšsēdētājas V.E. Markéta Pekarová Adamová oficiālajai vizītei Latvijas Republikā
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēde