Andrejs Klementjevs Saeimas namā tiekas ar jauno Malaizijas vēstnieci

(08.04.2014.)
VideoGalerija

„Latviju un Malaiziju saista neizmantots potenciāls sadarbībai izglītības jomā, un būtisks solis tās veicināšanai būtu līguma par sadarbību augstākās izglītības jomā parakstīšana.” To Saeimas priekšsēdētājas biedrs Andrejs Klementjevs uzsvēra, otrdien, 8.aprīlī, Saeimas namā tiekoties ar jauno Malaizijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā Blānšu Olberiju (Datin Seri Blanche Olbery).

Nozīmīga Latvijas eksporta prece ir Eiropas Savienības (ES) prasībām atbilstoša un konkurētspējīga izglītība, un arī studenti no Malaizijas ir aicināti izmantot iespēju iegūt izglītību mūsu valstī, tostarp tādās jomās kā medicīna, farmācija un būvniecība, vēstniecei sacīja Saeimas priekšsēdētājas biedrs, vienlaikus apliecinot, ka Latvijai jau ir pieredze darbā ar studentiem no Āzijas.

Vēstniece apliecināja, ka studenti no Malaizijas aktīvi izmanto iespēju studēt ārvalstīs, īpaši medicīnu. Līdz šim malajieši studēt medicīnu devušies arī uz Ukrainu, tajā skaitā Krimu, taču saistībā ar šī brīža situāciju šajā valstī daļa no viņiem studijas ir pārtraukuši vai meklē iespēju tās turpināt citā valstī. Vēstniece atzinīgi vērtēja Rīgas Stradiņa universitātes piedāvātās starptautiskās medicīnas studiju programmas, norādot, ka tieši šī universitāte varētu būt arī laba alternatīva Malaizijas studentiem.

Puses bija vienisprātis, ka būtisks solis studentu apmaiņas veicināšanai, kā arī biznesa, tūrisma un kultūras attīstīšanai būtu avioreisu starp Latviju un Malaiziju atvēršana. B.Olberija aicināja Latvijas nacionālo lidsabiedrību apsvērt šādu iespēju, tādējādi kļūstot par vienu no nedaudzajām aviokompānijām Ziemeļu un Baltijas valstu reģionā, kas piedāvā tiešā lidojuma iespēju uz Kualalumpuru. A.Klementjevs informēja vēstnieci, ka pavisam nesen lidosta „Rīga” veikusi apjomīgas investīcijas un paplašināšanās darbus, tostarp pagarinot skrejceļus, lai spētu uzņemt lielākas lidmašīnas.

Pārrunājot potenciālu sadarbībai ekonomikā, Saeimas priekšsēdētājas biedrs sacīja, ka Latvijas kļūšana par prezidējošo valsti ES Padomē nākamā gada pirmajā pusē būs iespēja veicināt ciešāku sadarbību ekonomikā arī ar Āzijas valstīm, kā arī stiprināt saites starp abu valstu uzņēmējiem. Jau šobrīd abu valstu tirdzniecības apgrozījums ir stabils, taču to ir iespējams veicināt.

Puses bija vienisprātis, ka abu valstu konkurētspējīgā priekšrocība ir attīstītā ostu infrastruktūra. A.Klementjevs aicināja Malaiziju izmantot arī Latvijas ostas, kas ir saņēmušas starptautisku atzinību. Savukārt vēstniece apliecināja Malaizijas interesi iepazīties ar Latvijas uzkrāto pieredzi tranzīta un loģistikas jomā, un laba iespēja tam būtu abu valstu pārstāvju pieredzes apmaiņas vizīšu organizēšana.

Tikšanās laikā Saeimas priekšsēdētājas biedrs izteica rūpes par aizvadītajā mēnesī bez vēsts pazudušo Malaizijas lidmašīnu, apliecinot, ka tā ir traģēdija ne vien Malaizijai, bet visai pasaulei un ka arī Latvijas iedzīvotāji ar bažām seko līdzi jaunumiem saistībā ar šo notikumu. Vēstniece sacīja, ka traģiski notikumi apliecina starptautiskās sabiedrības atbalstu un solidaritāti, saliedējot cilvēkus un tautas un Malaizija augstu vērtē faktu, ka lidmašīnas meklēšanā iesaistījušās vairāk nekā 20 valstis.

B.Olberija pastāvīgi rezidē Somijas galvaspilsētā Helsinkos.

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157643635382635/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=oeuCYTH6m2g&list=UUdQ1YxaZG3i7ygGCdU8mPKQ
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 


Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 20.maijā