Andrejs Klementjevs Saeimas namā tiekas ar Maķedonijas vēstnieku

(19.03.2014.)
VideoGalerija

Saeimas priekšsēdētājas biedrs Andrejs Klementjevs trešdien, 19.martā, Saeimas namā tikās ar Maķedonijas (bijusī Dienvidslāvijas Republika Maķedonija) ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Fatmiru Dželadini (Fatmir Xheladini), kurš bija ieradies atvadu vizītē. Tikšanās laikā pārrunātas abu valstu divpusējās attiecības un virkne ar Eiropas Savienību (ES) saistītu jautājumu.

Sveicot viesi mūsu valsts parlamentā, A.Klementjevs uzsvēra, ka abas valstis saista veiksmīga politiskā un parlamentārā sadarbība. To apliecina ne vien sekmīgā augsta līmeņa vizīšu apmaiņa, bet arī fakts, ka abu valstu parlamentos ir izveidotas deputātu grupas sadarbībai ar otras valsts parlamentāriešiem. Puses bija vienisprātis, ka tieši sadarbības grupas ir piemērota platforma Latvijas un Maķedonijas parlamentāro sakaru stiprināšanai un pieredzes apmaiņas īstenošanai, tāpēc vēstnieks aicināja abas valstis organizēt parlamentāriešu delegāciju vizīšu apmaiņu.

Apspriežot sadarbību ekonomikā, Saeimas priekšsēdētājas biedrs sacīja, ka līdzšinējā sadarbība ir pozitīva, un pauda cerību, ka pieaugošā tirdzniecības apgrozījuma dinamikas tendence saglabāsies. Lai arī Maķedonijas ražojumi Latvijā ir pieprasītāki nekā Latvijas produkti Maķedonijā, abām pusēm ir interese par otras valsts uzņēmēju ražojumiem un jaunām biznesa iespējām, sacīja A.Klementjevs.

Tikšanās laikā pārrunāti arī ar ES saistīti jautājumi. Saeimas priekšsēdētājas biedrs vēlreiz apliecināja Latvijas atbalstu Maķedonijas integrācijas centieniem un virzībai uz ES un NATO un uzsvēra, ka mūsu valsts atzinīgi vērtē Maķedonijas integrācijas progresu un reformu īstenošanu. Vēstnieks pateicās par Latvijas līdz šim pausto atbalstu un vienlaikus apsveica Latviju ar eiro ieviešanu.

A.Klementjevs informēja vēstnieku, ka jau nākamā gada sākumā Latvija pirmo reizi kļūs par prezidējošo valsti ES Padomē, un uzsvēra, ka viena no Latvijas prezidentūras prioritātēm būs arī sadarbība ar tām valstīm, kuras ir izvēlējušās ciešākas integrācijas ceļu ar ES, jo tas ir nozīmīgs solis savstarpējā atbalsta un sadarbības īstenošanai. Minētā kontekstā vēstnieks rosināja apsvērt iespēju abu valstu parlamentu delegāciju vizīšu apmaiņu organizēt tieši pirms Latvijas prezidentūras sākuma.

Sarunas noslēgumā A.Klementjevs sacīja, ka vēstnieks savas kadences laikā Latvijā kopā ar mūsu tautu piedzīvojis gan valstij smagus brīžus – finanšu un ekonomikas krīzi, gan arī veiksmīgu virzīšanos uz tās pārvarēšanu. Saeimas priekšsēdētājas biedrs pauda cerību, ka vēstniekam šajā laikā ir izdevies iepazīt Latviju un gūtā pieredze noderēs tālākajā karjerā.

F.Dželadini ir Maķedonijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks arī Lietuvā un pastāvīgi rezidē Polijā.

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157642584281554/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=e8zu_QZoLiY&list=UUdQ1YxaZG3i7ygGCdU8mPKQ
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 


Saeimas Preses dienests

Pirmdien, 13.maijā