Saeimas priekšsēdētāja parlamentā tiekas ar Irānas vēstnieku

(12.03.2014.)
VideoGalerija

„Latvijas un Irānas diplomātiskās attiecības aizsākās 1921.gadā. Esmu gandarīta, ka, tās veicinot, esam spēruši nozīmīgu soli – aizvadītajā mēnesī kadenci Irānā sācis Latvijas vēstnieks.” To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, trešdien, 12.martā, Saeimas namā tiekoties ar Irānas Islāma Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Hamīdu Rezu Šakeri Niazaru (Hamid Reza Shakeri Niasar).
Vēstnieks kā apliecinājumu labām Latvijas un Irānas divpusējām attiecībām minēja faktu, ka Irāna nekad nav atzinusi Latvijas inkorporāciju Padomju Savienības sastāvā.

Puses bija vienisprātis, ka labu divpusējo attiecību pamatā ir parlamentārā sadarbība, jo tā veicina kontaktus arī starp iedzīvotājiem. S.Āboltiņa akcentēja abu valstu sadarbības potenciālu. Vēstnieks savas valsts parlamenta priekšsēdētāja vārdā aicināja Saeimas priekšsēdētāju vizītē apmeklēt Irānu un vienlaikus informēja, ka nesen viņa valsti vizītē apmeklēja vairāku citu valstu parlamentu delegācijas un Irāna ir ieinteresēta uzņemt arī Latvijas parlamentāriešus.

Tikšanās laikā pārrunāta arī sadarbība ekonomikā. Nozīmīgākais mūsu valsts eksporta produkts uz Irānu ir kvieši. Saeimas priekšsēdētāja apliecināja, ka uzņēmēji no Latvijas ir ieinteresēti apgūt arī Irānas tirgu, un kā veiksmīgu līdzšinējās sadarbības piemēru minēja to, ka Latvijā ražotos medicīnas produktus jau šobrīd labi pazīst Irānā. Savukārt vēstnieks akcentēja sadarbības potenciālu pārtikas ražošanā.

S.Āboltiņa aicināja uzņēmējus no Irānas aktivizēt savu uzņēmējdarbību arī Latvijā, akcentējot, ka Latvijas lielākā bagātība ir mūsu ļaudis un mūsu valsts konkurētspējīgā priekšrocība ir izdevīgais ģeogrāfiskais novietojums. Arī vēstnieks uzsvēra, ka abu valstu sadarbībai ekonomikā ir neizmantots potenciāls.

Latvijas un Irānas sadarbības kontekstā Saeimas priekšsēdētāja arī sacīja, ka tieši šogad Rīga ir Eiropas kultūras galvaspilsēta un tas veicina Latvijas un Irānas sadarbību – tūristiem no Irānas ir lieliska iespēja apmeklēt mūsu valsti, irāņu uzņēmējiem tā ir iespēja stiprināt sadarbību ar Latvijas uzņēmējiem, savukārt abu valstu muzejiem ir iespēja aktivizēt jau iepriekš aktualizēto sadarbību.

Tāpat sarunas laikā Saeimas priekšsēdētāja informēja vēstnieku, ka arī nākamgad Latvijai būs pievērsta ne vien Eiropas, bet visas pasaules uzmanība, jo nākamā gada pirmajā pusē Latvija uzņemsies prezidējošās valsts Eiropas Savienības Padomē pienākumus. Tās ietvaros mūsu valsts plānojusi rīkot Āzijas un Eiropas izglītības ministru tikšanos, kas arī var pavērt plašākas sadarbības iespējas Latvijai un Irānai.


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157642244190544/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=DCe73HU5BAU&list=UUdQ1YxaZG3i7ygGCdU8mPKQ
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 11.maijā