Pasniedzot Cicerona balvu Zviedrijas ārlietu ministram Karlam Biltam, Saeimas priekšsēdētāja uzsver viņa personīgo ieguldījumu Baltijas valstu neatkarības atgūšanā

(09.01.2014.)
VideoGalerija

„Mēdz teikt, ka politikā draugu nav. Latvijas vēsture pierāda pretējo. Zviedrija ir bijusi patvērums daudzām jo daudzām latviešu ģimenēm, kuras savas tautas un valsts vēstures sarežģītākajos līkločos bijušas spiestas pamest dzimteni. Atmodas laikā Jūs, Bilta kungs, bijāt Baltijas valstu stiprais balsts un balss pasaulē.” To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, ceturtdien, 9.janvārī, Saeimas namā svinīgā ceremonijā pasniedzot Cicerona balvu Zviedrijas Karalistes ārlietu ministram Karlam Biltam (Karl Bildt).

K.Biltam, kuru žurnāls Foreign Policy ierindojis pasaules ietekmīgāko domātāju simtniekā, Cicerona balva piešķirta kategorijā „Starptautiskā politika” par Zviedrijas un Latvijas sadarbības sekmēšanu.

Uzsverot Zviedrijas tautas atbalstu un K.Bilta nenovērtējamo personīgo ieguldījumu Baltijas valstu neatkarības atgūšanā, S.Āboltiņa sacīja: „Par Jūsu atbalstu un draudzību šodien esam ļoti pateicīgi. Gan 1991.gada janvārī, kad ar savu klātbūtni Rīgā spēcinājāt Baltijas tautas un apliecinājāt pasaulei savu atbalstu mūsu brīvības cīņās. Gan vēlāk, uzņemoties tik ļoti nozīmīgo vidutāja lomu, palīdzot ASV un Eiropas valstīm skaidrot, cik svarīga šim reģionam un pasaulei ir Baltijas valstu neatkarība un brīvība no Krievijas militārās ietekmes.”

Saeimas priekšsēdētāja atzina, ka šādai rīcībai nenoliedzami nepieciešama gan politiska drosme, gan arī skaidra vīzija un pārliecība par saviem mērķiem. „Jūs aizvien „sakāt Eiropai to, ko tā nevēlas dzirdēt”, saskatot iespējas, pieņemot izaicinājumus, sekojot līdzi laikam un apsteidzot to,” akcentēja S.Āboltiņa un atzīmēja, ka šajā digitalizācijas laikmetā K.Biltu pasaulē pazīst ne vien kā izcilu valstsvīru un diplomātu, bet arī kā e-diplomātijas aizsācēju, kurš savā komunikācijā aktīvi izmanto internetu un mūsdienu tehnoloģijas.

„Spilgtas personības, kas iemieso sevī jaunas idejas un pārliecinoši ar savu piemēru, savu taisnumu un morālo stāju tām seko, vienmēr ir nenovērtējams iedvesmas avots sabiedrībā. Tās spēj virzīt cilvēku, tautu un valstu likteņus. Arī šī balva ir lielisks apliecinājums tam, ka aiz katra nozīmīga vēstures notikuma stāv diži cilvēki, kuru drosmīgie lēmumi un rīcība spēj mainīt vēstures ritējumu,” teica S.Āboltiņa.

Savā runā Saeimas priekšsēdētāja pauda gandarījumu par iespēju šajā dienā Cicerona balvu pasniegt vienam no spilgtākajiem Eiropas vizionāriem, kurš spējis vīziju par drošu un vienotu Eiropu pārvērst īstenībā, iemantojot starptautisku cieņu un atzinību.

Noslēgumā S.Āboltiņa vēlēja, lai ikvienam, strādājot valsts labā, nekad nezustu ticība, pārliecība un degsme sev stādīto mērķu īstenošanā un lai nezūd spēja sadzirdēt, saredzēt, saklausīt, palīdzēt un atbalstīt.

Sabiedrības cieņas balvu „Cicerons” ik gadu pasniedz Latvijas Zinātņu akadēmija un Latvijas Universitāte politiķiem, zinātniekiem un publicistikas praktiķiem par veiksmīgu sabiedrības uzrunu, sociālās saliedēšanas ideju paušanu vietējā, nacionālā, kā arī starptautiskā mērogā.

Pilns video ieraksts

Cicerona balvas pasniegšanas ceremonijas stenogramma

Fotogrāfijas no pasākuma: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157639576492766/
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 


Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī