Āboltiņa Saeimā sveic jauno Luksemburgas vēstnieku

(05.11.2013.)
VideoGalerija

„Latvija un Luksemburga kā Eiropas Savienības un NATO dalībvalstis ir ciešas partneres. Abas valstis vieno labas attiecības visos līmeņos, un Latvija prezidentūru ES Padomē redz kā dialoga paplašināšanas iespēju ar savas prezidentūras trio partnervalstīm, tostarp Luksemburgu.” To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, otrdien, 5.novembrī, Saeimas namā tiekoties ar Luksemburgas Lielhercogistes ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Žoržu Fabēru (Georges Faber). Vēstnieks parlamentā bija ieradies iepazīšanās vizītē.

„Latvija jau laikus ir uzsākusi gatavošanos prezidentūrai, kuras pienākumus uzņemsies 2015.gada pirmajā pusē. Arī Saeimā ir izveidota mūsu valsts prezidentūras parlamentārās dimensijas plānošanas komiteja,” vēstniekam sacīja Saeimas priekšsēdētāja, uzsverot, ka šobrīd Latvija strādā pie mūsu valsts prezidentūras prioritāšu noteikšanas. S.Āboltiņa arī sacīja, ka Latvija prezidentūras laikā plānojusi organizēt vairākus nozīmīgus pasākumus, tostarp Austrumu partnerības samitu.

Tikšanās laikā pārrunājot Latvijas un Luksemburgas divpusējās attiecības, puses bija vienisprātis, ka pastāv labs potenciāls abu valstu divpusējo attiecību stiprināšanai. Arī vēstnieks akcentēja, ka Latvijai un Luksemburgai kā divām no trio prezidentūras partnerēm šis nozīmīgais notikums būs iespēja stiprināt sadarbību un kontaktus starp abu valstu iedzīvotājiem. Kā potenciālas sadarbības jomas Ž.Fabērs minēja finanses, loģistiku un kultūru.

Saeimas priekšsēdētāja sarunā akcentēja, ka Latvijai un Luksemburgai kā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm ir būtiski sadarboties arī ES jautājumos, jo, ģeogrāfiski nelielām valstīm runājot vienā balsī, tās var tapt labāk sadzirdētas. Vienlaikus S.Āboltiņa pateicās Luksemburgai par atbalstu NATO Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misijā.

Pārrunājot situāciju Latvijas tautsaimniecībā, Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka, vērtējot ekonomikas pieauguma tempu, Latvija pēdējos gados ir līdere ES valstu vidū. S.Āboltiņa arī informēja vēstnieku, ka jau rīt Saeima galīgajā lasījumā lems par mūsu valsts nākamā gada valsts budžeta projektu, kas ir pirmais eiro valūtā sastādītais valsts budžets.

Saeimas priekšsēdētāja arī informēja, ka Ž.Fabēram kadences laikā Latvijā kopā ar mums būs iespēja atzīmēt vairākus nozīmīgus notikumus - šomēnes atzīmēsim Latvijas neatkarības 95.gadadienu, savukārt nākamgad Rīga kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu. Tāpat S.Āboltiņa sacīja, ka Ž.Fabērs, tāpat kā citu valstu vēstnieki, būs aicināts piedalīties ikgadējās Latvijas parlamenta ārlietu debatēs nākamā gada janvārī.

Ž.Fabērs ir karjeras diplomāts, kurš savas valsts ārlietu dienestā strādā kopš 1995.gada. Iepriekš viņš bijis arī savas valsts vēstnieks Apvienotajos Arābu Emirātus un šobrīd ir arī Luksemburgas vēstnieks Polijā. Jaunais vēstnieks pastāvīgi rezidē Polijas galvaspilsētā Varšavā.

Fotogrāfijas no tikšanās: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157637340255026/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=5w4RGyKzdJ0&feature=c4-overview&list=UUdQ1YxaZG3i7ygGCdU8mPKQ
Izmantošanas noteikumi: https://www.saeima.lv/lv/autortiesibas


Saeimas Preses dienests

Svētdien, 26.maijā