Solvita Āboltiņa Vācijas prezidentam: Latvija ir ieinteresēta vēl ciešākā sadarbībā ar Vāciju

(08.07.2013.)
VideoGalerija

„Ciešu attiecību veidošana starp Baltijas valstīm un Vāciju ir mūsu valsts un arī mana kā Saeimas priekšsēdētājas ārpolitikas prioritāte. Latvija ir ieinteresēta šo stratēģisko sadarbību stiprināt visos līmeņos.” To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, pirmdien, 8.jūlijā, Saeimas namā tiekoties ar Vācijas Federatīvās Republikas prezidentu Joahimu Gauku (Joachim Gauck).

Saeimas priekšsēdētāja sarunas laikā atzina, ka finanšu un ekonomiskā krīze Latviju ir padarījusi stiprāku un uz ilgtspējīgu attīstību vērstu. „Jau ilgāku laika posmu esam visstraujāk augošā ekonomika Eiropas Savienībā, un tieši pēdējo nedēļu laikā mūsu valsts ir saņēmusi tam apliecinājumu – Eiropas Savienības atbalstu Latvijas uzņemšanai eirozonā un Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas lēmumu uzsākt iestāšanās sarunas ar mūsu valsti,” sacīja S.Āboltiņa, uzsverot, ka šie panākumi nebūtu iespējami bez Vācijas ilgstoša atbalsta Latvijas izaugsmei. Savukārt J.Gauks apsveica Latviju ar panākto un pauda atbalstu mūsu valsts izlēmībai izvēlēties Eiropas ceļu laikā, kad situācija nav viennozīmīga.

„Eiropa ir mūsu kopīgās mājas, tādēļ ir svarīgi saglabāt tādas vērtības kā solidaritāte, cilvēktiesības un vienotība, kas ir ieliktas Eiropas Savienības pamatā,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

Pārrunājot abu valstu sadarbību ekonomikā, S.Āboltiņa apliecināja: „Latvija redz Vāciju kā stratēģisko partneri, un mūsu valsts ir ieinteresēta turpmāk attīstīt vēl ciešāku ekonomisko sadarbību.” Saeimas priekšsēdētāja pateicās Vācijai, ka tās uzņēmumi nezaudēja ticību Latvijas spējai atgūties no dziļās finanšu un ekonomikas krīzes un nepārtrauca savu darbību mūsu valstī. „Šobrīd Latvija turpina aktīvi strādāt, lai radītu ilgtspējīgu un konkurētspējīgu ekonomiku, kas balstīta uz ražošanu un eksportu. Tādēļ mūsu valstij ir būtiski pilnveidot ekonomisko sadarbību ar Vāciju, un Latvija ir ieinteresēta, lai Vācijas uzņēmēji aizvien vairāk investētu mūsu valsts ekonomikā,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.

Latvija atzinīgi vērtē Vācijas uzņēmēju izrādīto interesi investēt un turpināt savas aktivitātes Latvijā, teica S.Āboltiņa. Vācija šobrīd ir sestais lielākais Latvijas investors, vērtējot tiešās ārvalstu investīcijas. Savukārt Vācijas prezidents paredzēja Vācijas investīciju pieaugumu Latvijā tuvākajos gados.

Tikšanās laikā pārrunāta arī abu valstu sadarbība nodarbinātības un profesionālās izglītības jomā. „Ļoti svarīga ir vienošanās par pieredzes nodošanu Latvijas profesionālo arodvidusskolu pilnveidošanai, un Latvija ir ieinteresēta šo sadarbību turpināt ar jaunu sparu,” teica Saeimas priekšsēdētāja un vienlaikus uzsvēra, ka to apliecina arī Nodomu deklarācija, kuru plānots parakstīt šīs vizītes ietvaros.

Pārrunājot jautājumus, kas saistīti ar Austrumu Partnerību, Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka Latvijas atbalsts Austrumu partnerības dalībvalstīm nav tikai politisks, bet mēs maksimāli sniedzam atbalstu un dalāmies ar Latvijas pieredzi demokrātijas, reformu un Eiropas Savienības integrācijas jomās. Tādēļ 2015.gadā, kad Latvija pirmo reizi uzņemsies prezidējošās valsts Eiropas Savienības Padomē pienākumus, Austrumu Partnerības samitu aicināsim rīkot tieši Latvijā, jo tā būs viena no mūsu valsts prezidentūras prioritātēm.

S.Āboltiņa akcentēja Latvijas un Vācijas parlamentārās sadarbības nozīmi gan spīkeru, gan komisiju deputātu un sadarbības grupu līmenī un pauda gandarījumu, ka vizītes ietvaros mūsu valsts parlamentā viesojas arī Bundestāga Vācijas-Baltijas parlamentāriešu grupas vadītāja. Arī Vācijas prezidents atzinīgi vērtēja abu valstu parlamentāro sadarbību, akcentējot, ka tieši tādēļ viņa vadītajā delegācijā ir pārstāvēts arī Vācijas parlaments.

Tikšanās noslēgumā Vācijas prezidents parakstījās Saeimas Viesu grāmatā. Tā ir jauna tradīcija Latvijas parlamenta vēsturē, kuru iniciējusi Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

 

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157634538744473/
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.

 


Saeimas Preses dienests

Trešdien, 15.maijā
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
09:15  Saeimas priekšsēdētājas V.E. Daigas Mieriņas tikšanās ar Čehijas Republikas parlamenta Deputātu palātas priekšsēdētāju V.E. Markéta Pekarová Adamová
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Saeimas priekšsēdētājas V.E. Daigas Mieriņas un Čehijas Republikas parlamenta Deputātu palātas priekšsēdētājas V.E. Markéta Pekarová Adamová kopējs preses brīfings
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:10  Ārlietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
11:30  Saeimas deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Kazahstānas parlamentu deputātu tikšanās ar Kazahstānas Republikas ārlietu ministra vietnieku Roman Vassilenko
12:00  Ziedu nolikšanas ceremonija pie Brīvības pieminekļa par godu Čehijas Republikas parlamenta Deputātu palātas priekšsēdētājas V.E. Markéta Pekarová Adamová oficiālajai vizītei Latvijas Republikā
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēde
16:00  Saeimas deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Ķīnas parlamentu deputātu tikšanās ar Ķīnas Tautas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Tang Songgen