Inese Lībiņa-Egnere Saeimā sveic jauno Filipīnu vēstnieci

(18.06.2013.)
VideoGalerija

Latvijas un Filipīnu divpusējo sadarbību raksturo labas divpusējās attiecības ar lielu izaugsmes potenciālu, un abas valstis ir ieinteresētas tās stiprināt ne vien politiskā un ekonomikas līmenī, bet arī izglītībā, kultūrā un tūrismā. Un ir būtiski turpināt darbu pie divpusējo līgumu noslēgšanas. To Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere uzsvēra, otrdien, 18.jūnijā, Saeimas namā tiekoties ar Filipīnu Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā Patrīciju Enu Villari-Paezu (Patricia Ann Villar Paez). Vēstniece bija ieradusies iepazīšanās vizītē.

Sveicot viešņu Saeimā, I.Lībiņa-Egnere uzsvēra, ka Latvija ir ieinteresēta abu valstu divpusējo attiecību attīstīšanā arī parlamentārā līmenī. Saeimas priekšsēdētājas biedre pauda pārliecību par parlamentārās diplomātijas būtisko lomu valstu divpusējās attiecībās un sacīja, ka Latvijas parlamentā ir izveidota deputātu grupa sadarbībai ar Filipīnu parlamentu. Tajā strādā divpadsmit parlamentārieši. Vēstniece atzīmēja, ka arī Filipīnu parlamentā ir izveidota deputātu grupa sadarbībai ar Latvijas parlamentāriešiem, kas sniedz iespējas sadarbībai starp abu valstu parlamentiem.

Jaunā vēstniece atzinīgi vērtēja situāciju Latvijas tautsaimniecībā un vienlaikus atzīmēja – prognozes liecina, ka arī šajā un nākamajā gadā Latvijas ekonomikā turpināsies izaugsme un, vērtējot ekonomikas pieauguma tempu, Latvija būs viena no līderēm Eiropas Savienības valstu vidū. Gan Latvijas, gan Filipīnu ekonomika turpina izaugsmes ceļu, un tas ir labs priekšnoteikums abu valstu ekonomisko saišu stiprināšanai, sacīja vēstniece un vienlaikus atzīmēja, ka Latviju un Filipīnas vieno veiksmīga sadarbība arī starptautiskajās organizācijās.

Pārrunājot Latvijas un Filipīnu ekonomisko sadarbību, puses bija vienisprātis, ka abu valstu ekonomiskās attiecības pagaidām nav pietiekami aktīvas, taču ir labs potenciāls to attīstīšanai, tostarp tirdzniecības un investīciju jomā.

Tāpat tikšanās laikā Saeimas priekšsēdētājas biedre pauda gandarījumu, ka maija beigās Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) Ministru padome pieņēma lēmumu par šīs organizācijas paplašināšanos, un informēja vēstnieci, ka Latvija saņēma uzaicinājumu sākt pievienošanās sarunas OECD, kas ir augsta līmeņa starptautisks apliecinājums Latvijas ekonomikas briedumam un ilgtermiņā sekmēs valsts atpazīstamību un starptautisko konkurētspēju.

Sarunas noslēgumā puses bija vienisprātis, ka Latvijai un Filipīnām ir neizmantots potenciāls sadarbības veicināšanai arī tūrisma jomā. Saeimas priekšsēdētājas biedre sacīja - laba iespēja šī potenciāla veiksmīgai izmantošanai būs 2014.gads, kad Rīga kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu.

P.E.Villare-Paeza ir karjeras diplomāte, kas savas valsts ārlietu dienestā strādā kopš 1987.gada. Iepriekš jaunā vēstniece ieņēmusi vairākus amatus Filipīnu Ārlietu departamentā un strādājusi savas valsts diplomātiskajā pārstāvniecībā Vašingtonā. P.E.Villare-Paeza pastāvīgi rezidē Polijas galvaspilsētā Varšavā.

 

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157634188297939/
Video: https://www.youtube.com/watch?v=qyRJPyMJlQc
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 


Saeimas Preses dienests

Trešdien, 15.maijā
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
09:15  Saeimas priekšsēdētājas V.E. Daigas Mieriņas tikšanās ar Čehijas Republikas parlamenta Deputātu palātas priekšsēdētāju V.E. Markéta Pekarová Adamová
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Saeimas priekšsēdētājas V.E. Daigas Mieriņas un Čehijas Republikas parlamenta Deputātu palātas priekšsēdētājas V.E. Markéta Pekarová Adamová kopējs preses brīfings
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:10  Ārlietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
11:30  Saeimas deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Kazahstānas parlamentu deputātu tikšanās ar Kazahstānas Republikas ārlietu ministra vietnieku Roman Vassilenko
12:00  Ziedu nolikšanas ceremonija pie Brīvības pieminekļa par godu Čehijas Republikas parlamenta Deputātu palātas priekšsēdētājas V.E. Markéta Pekarová Adamová oficiālajai vizītei Latvijas Republikā
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēde