Āboltiņa Dienvidkorejas Ministru prezidentu aicina atbalstīt Latvijas uzņemšanu OECD

(23.05.2013.)
Galerija

Latvija ir gatava pievienoties Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijai (OECD) un aicina Dienvidkoreju nākamajā paplašināšanās kārtā atbalstīt mūsu valsts uzņemšanu tajā. To Saeimas priekšsēdētaja Solvita Āboltiņa pauda, oficiālās vizītes Korejas Republikā ietvaros tiekoties ar valsts Ministru prezidentu Čunu Hunvonu (Chung Hong-won).

S.Āboltiņa sarunā uzsvēra Latvijas gatavību ar OECD valstīm dalīties pārejas procesa un krīzes pārvarēšanas pieredzē, atzīmējot, ka Latvija uz citu kandidātvalstu fona izceļas ar veiksmīgi īstenotām reformām un aktīvo līdzdalību vairākās šīs organizācijas struktūrās.

„Mums ir visi priekšnoteikumi, lai padziļinātu Latvijas un Dienvidkorejas ekonomisko sadarbību – noslēgts Eiropas Savienības un Dienvidkorejas brīvās tirdzniecības līgums, konvencija par nodokļu dubultās uzlikšanas novēršanu, kā arī investīciju aizsardzības līgums un panākts bezvīzu režīms,” pārrunājot valstu divpusējās attiecības, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

„Latvijai ir būtiska loma Eiropas tranzīta un loģistikas sistēmā, ņemot vērā mūsu valsts attīstīto dzelzceļa un ostu infrastruktūru, kā arī konkurētspējīgo darbaspēku. To pierāda fakts, ka Amerikas Savienotās Valstis un citas rietumvalstis izmanto Latvijas ostas un tranzīta infrastruktūru nemilitāro kravu pārvadājumiem uz Afganistānu,” mūsu valsts priekšrocības ilustrēja Saeimas priekšsēdētāja. „Šī pieredze ļauj mums attīstīt ideju par Ziemeļu distribūcijas tīklu kā komerciāli dzīvotspējīgu tranzīta ceļu, kas savienotu Rietumus un Austrumus. Latvija redz šo ceļu kā vienu no stūrakmeņiem turpmākai Jaunā zīda ceļa attīstībai,” uzsvēra S.Āboltiņa. 

Saeimas priekšsēdētāja pauda gandarījumu, ka tādi Korejas uzņēmumi kā Samsung un LG ir izvēlējušies Rīgu kā savas komercdarbības reģionālo centru un tādējādi novērtējuši mūsu valsts priekšrocības. „Investīciju apjoma ziņā Dienvidkoreja ir viena no līderēm Austrumāzijā. Ceram, ka arvien vairāk Dienvidkorejas kompāniju novērtēs mūsu valsts biznesa vidi,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja, akcentējot, ka Latvija piedāvā ne tikai izdevīgu ģeogrāfisku novietojumu un pieredzi, strādājot Krievijas un bijušajās Padomju Savienības valstu tirgos, bet arī atbalstu un gatavību veidot kopīgu sadarbību tajos.

Pārrunājot Latvijas virzību uz eirozonu, S.Āboltiņa uzsvēra: „Lai kļūtu par eirozonas dalībvalsti, Latvija jau kopš pērnā gada septembra izpilda visus Māstrihtas kritērijus. Tagad gaidām Eiropas Centrālās bankas un Eiropas Komisijas konverģences ziņojumu, cerot, ka lēmums būs pozitīvs.”

Pārrunājot situāciju mūsu valsts tautsaimniecībā, S.Āboltiņa uzsvēra, ka Latvijas ekonomika turpina strauju izaugsmi – šī gada pirmajā ceturksnī iekšzemes kopprodukta pieaugums 5,6 procentu apmērā bija straujākais Eiropas Savienībā. Saeimas priekšsēdētāja Korejas premjeram atzina: šie sasniegumi Latvijai ļauj tuvoties diviem stratēģiskajiem mērķiem – pievienoties eirozonai 2014.gada 1.janvārī un kļūt par Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) dalībvalsti.

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa no 21. līdz 25.maijam uzturas oficiālā vizītē Korejas Republikā, kur tiekas ar Korejas Republikas Nacionālās Asamblejas priekšsēdētāju Kanu Čanhi (Kang Chang-hee) un Korejas Republikas Ministru prezidentu Čunu Honvonu (Chung Hong-won), kā arī Korejas un Latvijas parlamentārās draudzības grupas prezidentu Pjunu Džeilu (Byun Jae-ill). Tāpat vizītes ietvaros plānotas vairākas tikšanās, lai tuvāk iepazītu Dienvidkorejas biznesa un kultūras vidi.


Saeimas Preses dienests

Sestdien, 18.maijā
19:00  Muzeju nakts Saeimā. Ekspozīcija “Latvija ES un NATO 20”