Āboltiņa: Latvija un Francija ir gatavas kopā risināt ES nākotnei svarīgus jautājumus

(27.03.2013.)
VideoGalerija

Latvija un Francija ir uzkrājušas nozīmīgu sadarbības pieredzi, un ir gatavas ne vien attīstīt divpusējās attiecības, bet arīdzan kopīgi risināt aktuālos jautājumus, ar ko patlaban saskaras Eiropas Savienība (ES). To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, trešdien, 27.martā, Saeimas namā tiekoties ar Francijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Stefanu Viskonti (Stéphane Visconti), kurš bija ieradies iepazīšanās vizītē.

Sveicot viesi Saeimā, S.Āboltiņa akcentēja ciešās attiecības starp valstīm, kas veidojušās jau Latvijas valstiskuma nostiprināšanās laikā: „Lielā mērā pateicoties Francijas atbalstam un toreizējam ārlietu ministram Aristīdam Briānam, 1921.gada 26.janvārī sabiedrotās valstis Parīzes konferencē Latviju atzina de iure. Francija ir viena no tām Rietumu valstīm, kas nekad neatzina Latvijas brīvprātīgu inkorporāciju PSRS.” Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka attiecības ar Franciju atjaunotās Latvijas laikā veidojušās ciešas gan divpusējā līmenī, gan Eiropas Savienības un NATO ietvaros.

Saeimas priekšsēdētāja vērsa uzmanību uz Latvijas stratēģiskajiem mērķiem kļūt par Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) dalībvalsti un 2014.gadā pievienoties eirozonai. S.Āboltiņa uzsvēra, ka Latvija jau ilgāku laiku izpilda visus Māstrihtas kritērijus un pauda cerību, ka nav arī politisku šķēršļu, lai mūsu valsts no jaunā gada varētu ieviest kopējo ES valūtu. Vēstnieks pauda Francijas atbalstu Latvijas dalībai OECD un uzsvēra: kā ES, NATO un drīzumā arī eirozonas dalībvalsts Latvija pievienosies to valstu pulkam, kas veido Eiropas kodolu. Amatpersonas uzsvēra, ka minētie jautājumi būs arī Latvijas premjerministra Valda Dombrovska darba kārtībā, aprīļa beigās Parīzē tiekoties ar Francijas prezidentu un valdības vadītāju.

Pārrunājot sadarbību ekonomikā, S.Āboltiņa pauda gandarījumu, ka pērn savu darbību atjaunoja Francijas-Latvijas tirdzniecības un rūpniecības kamera, kā arī Francijas vēstniecības telpās darbību uzsāka Francijas ekonomikas dienests. Šādas pārstāvniecības ir tikai 44 pasaules valstīs, un Latvija ir viena no tām. Pēc kopējā preču tirdzniecības apgrozījuma Francija ir 15. lielākais Latvijas tirdzniecības partneris. S.Āboltiņa uzsvēra, ka Francija ir svarīgs mūsu valsts ekonomiskās sadarbības partneris, un izteica cerību, ka vēstnieka kadences laikā tiks stiprinātas Latvijas un Francijas ekonomiskās saites.

Sadarbību kultūras un izglītības jomā S.Āboltiņa vērtēja kā ļoti veiksmīgu, īpaši uzsverot Frankofonijas organizācijas nozīmi un Francijas atbalstu Rīgas Franču licejam, kas ir būtisks veids, kā veicināt ciešus sakarus un kultūras apmaiņu starp abām valstīm.

Gatavojoties Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienības Padomē 2014.gadā, starp Latviju un Franciju izveidojusies interesanta un noderīga sadarbība, pauda Saeimas priekšsēdētāja: „Latvijā viesojās speciālisti, lai konsultētu prezidentūras sekretariātu par kultūras pasākumu komponenti. Tāpat Latvijai ļoti svarīgs ir Francijas valdības sniegtais atbalsts franču valodas apmācībām valsts sektora darbiniekiem.”

Stefans Viskonti darbam Latvijā akreditēts šī gada 12.martā. Iepriekš S.Viskonti strādājis savas valsts pārstāvniecībās Vācijā un Krievijā, kā arī strādājis Parīzes mērijā un bijis Francijas premjerministra kabineta tehniskais padomnieks.

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157633099829143/
Video no tikšanās pieejams: https://www.youtube.com/watch?v=yq6_TlyWg0Y
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 26.aprīlī
09:00  11. Jauniešu Saeima