Āboltiņa aicina Čīli atbalstīt Latvijas dalību OECD

(21.11.2012.)
VideoGalerija

„Viena no aktuālajām Latvijas ārpolitikas prioritātēm ir mūsu valsts uzņemšana OECD sastāvā. Latvija ir gatava pēc iespējas īsākā laikā īstenot šo mērķi, un mēs ceram arī uz Čīles atbalstu sarunu procesā par Latvijas dalību šajā organizācijā.” To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, trešdien, 21.novembrī, tiekoties ar Čīles ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Orasio del Valle Irarazavala (Horacio del Valle Irarrazaval). Vēstnieks Saeimā bija ieradies iepazīšanās vizītē.

Tā kā vēstnieks viesojās Latvijā laikā, kad tiek atzīmēta mūsu valsts dibināšanas gadadiena, Saeimas priekšsēdētāja atzīmēja: „Arī Latvijas dzimšanas diena, kuru nupat kopā atzīmējām, ir iemesls to valstu, kurām nav pastāvīgas vēstniecības mūsu valstī, pārstāvjiem apmeklēt Latviju. Savukārt mums tā ir iespēja vēlreiz pateikties par sniegto atbalstu. Latvija augstu vērtē Čīli kā sabiedroto, kura ir starp tām valstīm, kas nekad nav atzinusi Latvijas okupāciju.”

S.Āboltiņa informēja vēstnieku arī par situāciju mūsu valsts tautsaimniecībā: „Latvijas ekonomika turpina izaugsmes ceļu un šobrīd, vērtējot ekonomikas pieauguma tempu, atrodas līderpozīcijās Eiropas Savienības valstu vidū.” Puses bija vienisprātis, ka Latvijas un Čīles starpā ir izveidojušās draudzīgas un konstruktīvas attiecības, tāpēc abu valstu sadarbībai ir daudz plašākas izaugsmes iespējas ekonomiskajā, transporta un kultūras jomā. Saeimas priekšsēdētāja apliecināja Latvijas uzņēmēju interesi arī Latīņamerikā dibināt jaunus sadarbības kontaktus. Čīles vēstnieks pauda savas valsts interesi izmantot Latviju kā platformu ekonomiskajai sadarbībai ar citiem reģioniem, kā īpaši interesantus tirgus minot Centrālāzijas valstis.

Tāpat Saeimas priekšsēdētāja apliecināja Latvijas interesi stiprināt sadarbību parlamentārā līmenī, informējot vēstnieku, ka šogad Saeimā izveidotā deputātu grupa sadarbībai ar Čīles parlamentu ir solis ceļā uz šī mērķa sasniegšanu. Arī vēstnieks atzīmēja parlamentāro sakaru nozīmi, jo tieši likumdevēja varai un izpildvarai ir būtiska loma starpvalstu attiecībās. Tāpat vēstnieks apliecināja interesi arī Čīles parlamentā izveidot deputātu grupu sadarbībai ar Latvijas parlamentu.

S.Āboltiņa uzsvēra, ka vēstnieka kadences laikā Latvijā gaidāmi vairāki nozīmīgi notikumi, tajā skaitā Rīga kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu 2014.gadā. Savukārt vēstnieks apliecināja savu gatavību šajā laikā iepazīstināt Latviju ar Čīles kultūru. Tāpat vēstnieks akcentēja nepieciešamību arī ceļotājus no Čīles vairāk informēt par Baltijas valstīm un to kultūru, ņemot vērā, ka tie līdz šim priekšroku devuši ceļojumu galamērķiem citās Eiropas valstīs.

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157632062857259/
Video no tikšanās pieejams: https://www.youtube.com/watch?v=jLsLANIjNGc&feature=plcp
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.

 


Saeimas Preses dienests

Trešdien, 8.maijā
08:30  Eiropas lietu komisijas sēde
09:00  Pieprasījumu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas un Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas kopsēde
10:15  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas un Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas kopsēde
10:30  Svinīgā vainagu nolikšanas ceremonija Rīgas Brāļu kapos, pieminot nacisma sagrāvi un Otrā pasaules kara upurus
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēde
13:10  Ārlietu komisijas Baltijas lietu apakškomisijas sēde
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde
16:00  Saeimas priekšsēdētājas V.E. Daigas Mieriņas tikšanās ar Eiropas Savienības dalībvalstu ārkārtējiem un pilnvarotajiem vēstniekiem Latvijas Republikā par godu 20. gadadienai kopš Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā
17:00  Pieņemšana par godu 20. gadadienai kopš Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā