S.Āboltiņa: mazām valstīm ir jāsadarbojas, lai aizstāvētu savas intereses ES

(25.10.2012.)
VideoGalerija

„Latvijai un Ungārijai ir līdzīgs viedoklis daudzos jautājumos, tāpēc esam ieinteresēti savstarpējās konsultācijās tādās nozīmīgās jomās kā Eiropas Savienības daudzgadu budžets un Eiropas nākotne, aizsardzības jautājumi un OECD paplašināšanās.” To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra, ceturtdien, 25.oktobrī, Saeimas namā tiekoties ar Ungārijas Nacionālās Asamblejas priekšsēdētāju Lāslo Kevēru (László Kövér), kurš Latvijā uzturas oficiālā vizītē.

Sveicot augsto viesi Saeimas namā, S.Āboltiņa atzīmēja, ka L.Kevērs vizītē Latvijā ieradies zīmīgā laikā. „Tieši šonedēļ Ungārijā tiek pieminēta 1956.gada sacelšanās, kas bija viens no tiem retajiem notikumiem, kas padomju varas laikā deva cerību un iedrošināja neaizmirst par savu valsti un cilvēku brīvības alkām,” sacīja Saeimas priekšsēdētāja.

„Eiropas Savienība ir balstīta uz tādiem principiem kā miers un solidaritāte, tāpēc īpaši mazām valstīm savā starpā jāsadarbojas, lai tiktu sadzirdētas to intereses un nodrošinātas vienlīdzīgas iespējas,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja, kā piemēru minot, ka Latvijas zemnieki līdz šim saņēmuši viszemākos tiešmaksājumus, un šāda situācija turpmāk nedrīkst tikt pieļauta.

S.Āboltiņa sarunā uzsvēra divas galvenās Latvijas intereses jaunajā Eiropas Savienības (ES) daudzgadu budžetā 2014.-2020.gadam – kohēzijas finansējuma aploksnes saglabāšanu vismaz esošā perioda apmērā un lauksaimniecības tiešmaksājumu nodrošināšanu vismaz astoņdesmit procentu apmērā no ES vidējā līmeņa.

„Spēcīga Eiropa un Eiropas Savienība ir Latvijas nācijas un valsts interesēs, jo tikai politiski stabila un ekonomiski spēcīga Eiropas Savienība var pilnvērtīgi aizstāvēt dalībvalstu intereses globālā līmenī. Tāpēc svarīgi, lai tālāka integrācija notiktu visu Eiropas Savienības valstu starpā,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja. Tāpat S.Āboltiņa norādīja, ka Latvija ES redz kā nacionālu valstu brīvprātīgu apvienību.

Tikšanās laikā Ungārijas parlamenta priekšsēdētājs apliecināja atbalstu Latvijas dalībai OECD. Pateicoties par izteikto atbalstu Latvijas dalībai šajā organizācijā, Saeimas priekšsēdētāja pauda cerību, ka arī turpmākās diskusijās par OECD paplašināšanos Ungārija sniegs Latvijai atbalstu. Pārrunājot starptautisko sadarbību, puses bija vienisprātis, ka abu valstu sadarbības formāti var būt ļoti daudzslāņaini īpaši Eiropas Savienības jautājumos, kā piemērus minot konsultācijas divpusējā formātā un trīs Baltijas valstu un četru Višegradas valstu formāta potenciālu.

Vērtējot Latvijas un Ungārijas divpusējo sadarbību, S.Āboltiņa pauda, ka Latvijas un Ungārijas divpusējās attiecības attīstās ļoti sekmīgi un sadarbība noris dažādos formātos un līmeņos, tostarp parlamentārā līmenī, ko apliecina sadarbība starp nozaru komisijām un regulāra augsta līmeņa vizīšu apmaiņa. Savukārt L.Kevērs uzsvēra, ka sadarbība arī pašvaldību līmenī un izglītības jomā padziļinātu kontaktus starp Latvijas un Ungārijas iedzīvotājiem.

Tāpat S.Āboltiņa pateicās Ungārijai par sniegto atbalstu NATO Baltijas gaisa telpas patrulēšanas jautājumā un Ungārijas lēmumu piedalīties patrulēšanas misijā 2015.gadā.

Saeimas priekšsēdētāja pauda gandarījumu par Latvijas un Ungārijas plašo sadarbību kultūrā un izglītībā. „Mēs esam gandarīti, ka divās Ungārijas augstākajās mācību iestādēs jau kopš 1991.gada ir iespējams apgūt latviešu valodu,” uzsvēra S.Āboltiņa.

Kā perspektīvu jomu abu valstu sadarbībā Saeimas priekšsēdētāja minēja arī tūrisma jomu. „Latvieši ir aktīvi ceļotāji un labprāt par sava ceļojuma galamērķi izvēlas arī Ungāriju. Mūsu valsts ir ieinteresēta, lai Latvijā pieaugtu arī tūristu skaits no Ungārijas,” pauda S.Āboltiņa, atzīmējot, ka labs pamats ceļā uz šī mērķa īstenošanu ir plānotā Latvijas nacionālās aviosabiedrības avioreisu uz Budapeštu nodrošināšana visa gada garumā.

L.Kevērs šī gada 25. un 26.oktobrī Latvijā uzturas oficiālā vizītē. Ungārijas Nacionālās Asamblejas priekšsēdētāju vizītē pavada Ungārijas Nacionālās Asamblejas Ungārijas–Latvijas sadarbības grupas priekšsēdētāja vietnieks Alpārs Ģopārošs (Alpár Gyopáros).

 

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157631850057848/
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.

 


Saeimas Preses dienests

Sestdien, 18.maijā
19:00  Muzeju nakts Saeimā. Ekspozīcija “Latvija ES un NATO 20”