A.Klementjevs Saeimā sveic pirmo Latvijā akreditēto Laosas vēstnieku

(17.10.2012.)
VideoGalerija

Pirmā vēstnieka akreditēšana Laosas interešu pārstāvēšanai Latvijā paver jaunas iespējas aktivizēt abu valstu attiecības. To Saeimas priekšsēdētājas biedrs Andrejs Klementjevs uzsvēra, trešdien, 17.oktobrī, tiekoties ar pirmo Laosas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Khamvonu Phanūvonu (Khamvone Phanouvong), kurš pastāvīgi rezidē Berlīnē. Tikšanās laikā pārrunāta abu valstu sadarbība starptautiskajās organizācijās, ekonomikā, izglītībā un kultūrā. Vēstnieks Latvijā bija ieradies akreditācijas vizītē.

Sveicot vēstnieku Saeimas namā, A.Klementjevs uzsvēra, ka šī ir vēsturiska diena Latvijas un Laosas attiecībās un lielisks signāls abu valstu ekonomisko un politisko sakaru veicināšanai. K.Phanūvons pauda apņēmību stiprināt divpusējo sadarbību, atzīmējot to, ka diplomātiskās attiecības starp abām valstīm jau tikušas nodibinātas 1995.gadā.

Puses bija vienisprātis, ka abas valstis var veiksmīgi sadarboties arī starptautiskajā līmenī. Vēstnieks informēja, ka Laosa jau aktīvi strādā pie drīzumā gaidāmās Āzijas un Eiropas valstu tikšanās (ASEM) organizēšanas, un apliecināja, ka tas ir liels izaicinājums Laosai rīkot tik nozīmīgu tikšanos, savā valstī uzņemot augsta ranga amatpersonas no Eiropas un Āzijas valstīm. Tāpat K.Phanūvons pauda gandarījumu, ka arī Latvijas Valsts prezidents apstiprinājis dalību ASEM, kas plānota jau šī gada novembrī.

Pārrunājot abu valstu ekonomisko sadarbību, A.Klementjevs uzsvēra, ka tieši Āzijas tirgus ir viens no straujāk augošajiem pasaulē, kas ir pozitīvs signāls arī Laosai, izmantojot iespēju ekonomiskās attīstības veicināšanai. Tāpat arī uzņēmēji no mūsu valsts ir ieinteresēti jaunu sadarbības partneru meklēšanā, tostarp Āzijas reģionā, apliecināja Saeimas priekšsēdētājas biedrs. A.Klementjevs uzsvēra, ka Latvija atbalsta  Laosas pievienošanos Pasaules tirdzniecības organizācijai, kas neapšaubāmi sekmēs ekonomisko attiecību nostiprināšanos. Papildus arī divpusējās līgumtiesiskās bāzes izveidošana ekonomisko un tirdzniecības sakaru veicināšanai, kā arī investīciju aizsardzībai pavērtu jaunu lappusi Latvijas un Laosas attiecībās.

Tāpat Saeimas priekšsēdētājas biedrs informēja vēstnieku, ka Latvijas augstākajās mācību iestādēs tiek sagatavoti kvalificēti speciālisti, tostarp tādā potenciālajā Laosas interešu jomā kā būvniecība, un apliecināja Latvijas augstskolu atvērtību un gatavību uzņemt studentus no ārvalstīm.

Pusēm pārrunājot sadarbību kultūrā, Saeimas priekšsēdētājas biedrs vēstnieku informēja, ka 2014.gadā Rīga kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu, un apliecināja Latvijas atvērtību dažādiem kultūras apmaiņas projektiem.

 

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157631789546998/
Video no tikšanās pieejams: https://www.youtube.com/watch?v=l1UDepMH5eI&feature=plcp
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.

 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 17.maijā
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas sēde
13:00  Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētāja Raimonda Bergmaņa tikšanās ar Lietuvas Republikas aizsardzības ministru Laurynas Kasčiūnas