Lībiņa-Egnere Saeimā sveic pirmo Latvijā akreditēto Burkina Faso vēstnieci

(16.10.2012.)
VideoGalerija

Pirmās Burkina Faso vēstnieces nozīmēšana darbam Latvijā paver jaunas iespējas abu valstu divpusējās sadarbības stiprināšanai. To Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere uzsvēra, otrdien, 16.oktobrī, tiekoties ar pirmo Burkina Faso ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā Moniku Ilbudo (Monique Ilbudo), kura Saeimā bija ieradusies iepazīšanās vizītē.

Sveicot vēstnieci Saeimas namā, I.Lībiņa-Egnere atzīmēja, ka abu valstu diplomātiskās attiecības nodibinātas tikai pagājušajā gadā, kas apliecina savstarpējo ieinteresētību divpusējā politiskā dialoga attīstīšanā, kā arī sadarbības potenciālu starptautiskajās organizācijās un tādās interešu jomās kā ekonomika, kultūra un izglītība.

Pārrunājot Latvijas un Burkina Faso ekonomiskās attiecības, puses tās raksturoja kā perspektīvas, taču ar neizmantotu sadarbības potenciālu. Saeimas priekšsēdētājas biedre uzsvēra, ka globālās ekonomikas tendences stimulē arī Latvijas uzņēmējus meklēt jaunus biznesa kontaktus, tostarp apgūt Āfrikas valstu tirgus. Savukārt vēstniece apliecināja, ka Burkina Faso ir Latvijas uzņēmēju investīcijām un tehnoloģijām atvērts tirgus.

Tāpat, pārrunājot abu valstu ekonomiskās sadarbības iespējas, I.Lībiņa-Egnere uzsvēra, ka Latvija izdevīgā ģeogrāfiskā novietojuma dēļ kalpo kā tilts starp austrumiem un rietumiem, un informēja, ka mūsu valsts attīstītā infrastruktūra piedāvā trīs ostu, dzelzceļa un sauszemes ceļu tīkla, kā arī modernu loģistikas un distribūcijas centru pakalpojumus.

Puses bija vienisprātis, ka pastāv sadarbības iespējas arī izglītības jomā. I.Lībiņa-Egnere apliecināja Latvijas augstskolu atvērtību un gatavību uzņemt Latvijā studentus no Āfrikas, tostarp Burkina Faso.

Pārrunājot sadarbību kultūrā, Saeimas priekšsēdētājas biedre informēja vēstnieci par to, ka 2014.gadā Rīga kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu, kas būs lieliska iespēja iepazīt daudzu valstu kultūras mantojumu. Savukārt Burkina Faso vēstniece apliecināja savas valsts interesi iesaistīties šajā nozīmīgajā pasākumā, iepazīstinot Latviju ar savas valsts kultūru.

M.Ilbudo pauda, ka Burkina Faso ir ieinteresēta izzināt Latvijas uzkrāto pieredzi daudzās sfērās, ņemot vērā mūsu valsts lieliskos panākumus un sasniegumus divdesmit neatkarības gados, tostarp parlamentārajā darbā, kā arī izglītības jomā un reģionālās sadarbības pieredzē ar citām valstīm.

Sarunas noslēgumā Saeimas priekšsēdētājas biedre vēlēja veiksmi jaunajai vēstniecei kadences laikā Latvijā. Tāpat I.Lībiņa-Egnere informēja, ka Saeima reizi gadā tradicionāli rīko ārpolitikas debates, un aicināja vēstnieci nākamā gada janvārī apmeklēt šo Latvijai nozīmīgo ārpolitikas forumu.

Diplomātiskās attiecības starp Latviju un Burkina Faso tika nodibinātas 2011.gada 6.aprīlī. Burkina Faso vēstniece pastāvīgi rezidē Kopenhāgenā, Dānijas Karalistē.

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157631782874397/
Video no tikšanās pieejams: https://www.youtube.com/watch?v=M4RneINDa5U&feature=plcp
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.

 


Saeimas Preses dienests

Piektdien, 17.maijā
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas sēde
13:00  Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētāja Raimonda Bergmaņa tikšanās ar Lietuvas Republikas aizsardzības ministru Laurynas Kasčiūnas