A.Klementjevs ar Nigērijas vēstnieku pārrunā iespējas aktivizēt abu valstu attiecības

(16.10.2012.)
VideoGalerija

Saeimas priekšsēdētājas biedrs Andrejs Klementjevs otrdien, 16.oktobrī, tiekoties ar Nigērijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Franku Ngozi Isohu (Frank Ngozi Isoh), pārrunāja abu valstu divpusējo attiecību aktivizēšanas un padziļināšanas iespējas.

Tikšanās laikā puses bija vienisprātis, ka kopš diplomātisko attiecību nodibināšanas Latvijas un Nigērijas divpusējās attiecības bijušas draudzīgas un konstruktīvas, tomēr ar neizmantotu sadarbības potenciālu tādās jomās kā ekonomika, politika, izglītība, kā arī kultūra un tūrisms. Tāpat puses apliecināja, ka saredz labas iespējas parlamentārās sadarbības paplašināšanā.

Pārrunājot Latvijas un Nigērijas līdzšinējo ekonomiski-tirdzniecisko sadarbību, puses to raksturoja kā mazaktīvu. Latvijai ir tirdzniecības attiecības aptuveni ar 40 Āfrikas kontinenta valstīm, tostarp Nigēriju, tomēr pastāv liels abu valstu ekonomisko attiecību stiprināšanas potenciāls tādās nozarēs kā informācijas tehnoloģijas, transports un metālapstrāde, kā arī pārstrādes rūpniecībā un inovāciju jomā, norādīja A.Klementjevs. Latvijas ārpolitiskās un ekonomiskās intereses tiek veidotas, ņemot vērā Āfrikas kontinenta valstu straujo attīstību. Savukārt Nigēriju Latvija redz kā vienu no Rietumāfrikas reģiona līderēm.

Raksturojot ekonomisko attīstību Nigērijā, vēstnieks apsveica Latviju ar ekonomikas sasniegumiem, uzsverot valsts spēju tik ātrā laikā atgūties un pārvarēt krīzi un izpildīt Eiropas Savienības Māstrihtas kritērijus, tādējādi Latvijai kalpojot par paraugu citām valstīm.

Mūsu valsts Nigērijas uzņēmējiem piedāvā izmantot Latvijas gaisa un jūras satiksmes infrastruktūru, apliecināja Saeimas priekšsēdētājas biedrs. Savukārt vēstnieks vērsa uzmanību, ka Latvijas uzņēmējiem tieši Nigērija varētu būt vārti uz Rietumāfrikas reģiona tirgiem.

Tāpat puses bija vienisprātis, ka divpusējo līgumu noslēgšana ir būtisks priekšnoteikums, lai varētu padziļināt Latvijas un Nigērijas ekonomiskās un politiskās attiecības. Nigērijas vēstnieks apliecināja, ka viens no viņa kā vēstnieka Latvijā pirmajiem mērķiem ir izstrādāt un sagatavot ratificēšanai divpusējo līgumu abu valstu uzņēmēju sadarbības veicināšanai tirdzniecības jomā un investīciju aizsardzībā. A.Klementjevs pauda atbalstu līgumtiesiskās bāzes paplašināšanas nepieciešamībai, kas būtu apliecinājums gan savstarpējo investīciju drošībai, gan arī ekonomiskās sadarbības tālākai attīstībai.

Sarunas laikā Saeimas priekšsēdētājas biedrs akcentēja arī abu valstu sadarbības iespējas izglītības jomā. A.Klementjevs informēja, ka Latvijā tiek sagatavoti augsti kvalificēti speciālisti, tostarp medicīnas un farmācijas jomā. Savukārt vēstnieks informēja, ka šobrīd Latvijā studējot jau 13 studenti no Nigērijas.

Pārrunājot sadarbību kultūrā un tūrismā, A.Klementjevs vēstnieku informēja, ka Latvijas iedzīvotāji ir aktīvi ceļotāji, tomēr Nigērija joprojām ir neapgūts mūsu tūristu galamērķis. Saeimas priekšsēdētājas biedrs pauda pārliecību, ka Latvijai būtu nepieciešama plašāka tūrisma informācija par iespējamiem ceļojumu galamērķiem Āfrikā, tostarp par Nigēriju.

Diplomātiskās attiecības starp abām valstīm tika nodibinātas 2001.gadā. Nigērijas vēstnieks pastāvīgi rezidē Ukrainas galvaspilsētā Kijevā.

 

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157631782626802/
Video no tikšanās pieejams: https://www.youtube.com/watch?v=nasYkGPKBDQ&feature=plcp
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 15.maijā
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
09:15  Saeimas priekšsēdētājas V.E. Daigas Mieriņas tikšanās ar Čehijas Republikas parlamenta Deputātu palātas priekšsēdētāju V.E. Markéta Pekarová Adamová
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Saeimas priekšsēdētājas V.E. Daigas Mieriņas un Čehijas Republikas parlamenta Deputātu palātas priekšsēdētājas V.E. Markéta Pekarová Adamová kopējs preses brīfings
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:10  Ārlietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
11:30  Saeimas deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Kazahstānas parlamentu deputātu tikšanās ar Kazahstānas Republikas ārlietu ministra vietnieku Roman Vassilenko
12:00  Ziedu nolikšanas ceremonija pie Brīvības pieminekļa par godu Čehijas Republikas parlamenta Deputātu palātas priekšsēdētājas V.E. Markéta Pekarová Adamová oficiālajai vizītei Latvijas Republikā
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēde
16:00  Saeimas deputātu grupas sadarbības veicināšanai ar Ķīnas parlamentu deputātu tikšanās ar Ķīnas Tautas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Tang Songgen