O.Kalniņš: Turcijas pievienošanās ES stiprinātu Eiropas lomu pasaulē

(12.10.2012.)
Galerija

„Ja Eiropas Savienība vēlas ieņemt vadošo lomu pasaulē, tostarp Tuvajos Austrumos un Vidusjūras reģionā, dalībvalstu vidū ir jāuzņem arī Turcija, kas ir ietekmīgs šī reģiona līderis. Turcija var būt paraugs citām valstīm, kā līdzās pastāvēt vairāku reliģiju pārstāvjiem, tostarp musulmaņiem, neveicinot radikālisma ideju izplatīšanos.” To Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Kalniņš uzsvēra, uzturoties darba vizītē Turcijas Republikā un, piektdien, 12.oktobrī, Turcijas amatpersonām paužot atbalstu Turcijas uzņemšanai Eiropas Savienībā (ES).

Ārlietu komisijas priekšsēdētājs uzsvēra, ka Latvijas dienaskārtībā šobrīd būtisks ir Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) paplašināšanās jautājums. O.Kalniņš akcentēja Turcijai mūsu valsts mērķi jau tuvākajā laikā kļūt par pilntiesīgu šīs organizācijas dalībvalsti, uzsverot Latvijas gatavību sniegt ieguldījumu OECD darbā, tostarp daloties uzkrātajā reformu īstenošanas un ekonomiskās un finanšu krīzes pārvarēšanas pieredzē. Turcijas pārstāvji apliecināja gatavību atbalstīt Latviju ceļā uz dalību OECD.

Pusēm pārrunājot ar NATO saistītus jautājumus, O.Kalniņš pateicās Turcijai par atbalstu Latvijas kā NATO dalībvalsts darbībai šajā organizācijā. Savukārt pārrunājot aktualitātes pasaulē, Ārlietu komisijas delegācija uzklausīja Turcijas viedokli, tostarp par pašreizējo situāciju Sīrijā. Tāpat Turcijas amatpersonas apliecināja savas valsts vēlmi stiprināt demokrātiju.

Tāpat tikšanās laikā tika pārrunātas Latvijas un Turcijas divpusējās sadarbības saišu stiprināšanas iespējas, tostarp ekonomikas un tirdzniecības jomās.

Ārlietu komisijas priekšsēdētājs pateicās Turcijas amatpersonām par delegācijas uzņemšanu un pauda, ka tas ir cieņas apliecinājums Latvijai. Turcijas prezidents Abdullahs Gils (Abdullah Gül) apliecināja vēlmi jau tuvākajā laikā oficiālā vizītē apmeklēt Latviju. Savukārt Turcijas parlamenta priekšsēdētāja vietnieks Mehmets Saglams (Mehmet Saglam) sarunas laikā apliecināja Turcijas parlamenta interesi uzņemt oficiālā vizītē Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu.

Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs O.Kalniņš no 10. līdz 14.oktobrim uzturas darba vizītē Turcijā. Vizītes laikā O.Kalniņš tikās ar Turcijas prezidentu A.Gilu, Turcijas parlamenta priekšsēdētāja vietnieku M.Saglamu, Turcijas parlamenta ES harmonizācijas komisijas priekšsēdētāju Mehmetu Tekilioglu (Mehmet Tekelioğlu) un Ārlietu komisijas priekšsēdētāju Volkanu Bozkiru (Volkan Bozkir), kā arī komisijas deputātiem. O.Kalniņš tikās arī ar Turcijas parlamenta deputātu grupas sadarbībai ar Latvijas parlamentu pārstāvjiem un Turcijas ES ministru Egemenu Bagišu (Egemen Bağış).

O.Kalniņu vizītē pavada Ārlietu komisijas priekšsēdētāja biedrs Sergejs Potapkins, komisijas sekretāre Iveta Grigule un deputāts Jānis Junkurs.

Fotogrāfijas pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157631751959539/ 



Saeimas Preses dienests

Sestdien, 11.maijā