Ojārs Kalniņš: Latvijai un Vācijai ir līdzīgs redzējums par ES darba prioritātēm

(19.09.2012.)
Galerija

Latviju un Vāciju tradicionāli vieno ciešas un draudzīgas attiecības, kā arī līdzīgs skatījums uz Eiropas Savienības (ES) darba prioritātēm. To atzina Saeimas Ārlietu komisijas deputāti sarunā ar Vācijas Federatīvās Republikas Bundestāga Ārlietu komisijas priekšsēdētāju Ruprehtu Polencu (Ruprecht Polenz), kurš šodien darba vizītē apmeklēja Saeimu.

„Eiropas Savienības un eirozonas nākotne ir viens no svarīgākajiem dienaskārtības jautājumiem ikvienā Eiropas valstī, un arī mēs sarunā tam veltījām daudz uzmanības. Šodienas tikšanās reizē saņēmām atkārtotu Vācijas atbalstu gan mūsu valsts dalībai Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā, gan dalībai eirozonā, kas ir ļoti svarīgi soļi Latvijas ekonomikas turpmākai izaugsmei. Līdzīgs skatījums mums bija arī uz Eiropas atkopšanos no finanšu krīzes – tā ir iespējama, dalībvalstīm ievērojot stingru taupības režīmu. Kolēģis apstiprināja, ka fiskālā disciplīna un virzība uz bezdeficīta budžetu Vācijā tiek uztverta ļoti nopietni, turklāt ne tikai federālā līmenī – arī simtiem pilsētu strādā pie izdevumu samazināšanas plāniem,” norāda Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Kalniņš.

Izklāstot komisijas darba prioritātes, O.Kalniņš uzsvēra, ka Latvija kā ļoti būtisku ES ārpolitikas virzienu uzsver Austrumu partnerību, turpinot atbalstīt reformu procesus un projektus postpadomju republikās ES pierobežā.

R.Polencs sarunā atzina, ka parlamentā pārstāv Minsteri, kas gadu desmitiem ir bijis nozīmīgs latviešu trimdas centrs Rietumeiropā. Saikne ar latviešu diasporu ļāvusi notikumiem mūsu valstī sekot jau kopš neatkarības atgūšanas pirmsākumiem, sacīja Bundestāga deputāts, atzīstot, ka pa šiem gadiem Latvija ir ļoti būtiski progresējusi.

Bundestāga Ārlietu komisijas vadītājs pauda, ka Latvijas apņemšanās pievienoties eirozonai nav tikai mūsu valsts interesēs, tāpēc tas, ka Latvija vēlas ieviest eiro, ir svarīgi arī pašai eirozonai, jo vairos uzticību šai monetārajai savienībai.

Tikšanās laikā parunātas arī ES un Krievijas attiecības, Latvijas pozīcija ES daudzgadu budžetā, redzējums par Eiropas valstu apvienošanos federācijā, kā arī citi jautājumi.

R.Polencs šodien Saeima tikās arī ar Saeimas deputātu grupas sadarbībai ar Vācijas parlamentu priekšsēdētāju Edvardu Smiltēnu.

 

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157631572609532/
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 16.maijā
09:00  Saeimas 2024.gada 16.maija kārtējā sēde
10:30  Izstādes "Nācijas simbols. Ukraiņu višivanka" atklāšana
17:00  2024.gada 16.maija atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem