Inese Lībiņa-Egnere pateicās Indijas vēstniekam par ieguldījumu abu valstu attiecībās

(18.07.2012.)
VideoGalerija

Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere trešdien, 18.jūlijā, ar Indijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Ašoku Sadžanharu (Ashok Sajjanhar) pārrunāja abu valstu sadarbību ekonomikā, kultūrā un izglītībā. Vēstnieks Saeimā bija ieradies atvadu vizītē.

Saeimas priekšsēdētājas biedre pateicās vēstniekam par ieguldījumu abu valstu attiecībās, tās raksturojot kā labas un draudzīgas, ar labu attīstības potenciālu. Savukārt vēstnieks atzinīgi novērtēja Latvijas spēju tikt galā ar lieliem izaicinājumiem – Latvija spējusi veiksmīgi pārvarēt smagu ekonomisko krīzi un pēdējos gados piedzīvojusi spēcīgu ekonomisko izaugsmi.

I.Lībiņa-Egnere atzina, ka Latvijai un Indijai ir labi priekšnosacījumi ekonomiskās sadarbības paplašināšanai. Puses bija vienisprātis, ka nākotnē ir liels potenciāls savstarpējai sadarbībai informācijas un telekomunikāciju tehnoloģiju, zaļās tehnoloģijas, kā arī farmācijas jomās. Tāpat arī veiksmīgi noslēgtās divpusējās sarunas par nodokļu dubultās neaplikšanas līgumu un sekojošā līguma parakstīšana varētu sniegt nopietnu signālu abu valstu uzņēmējiem par ekonomiskās sadarbības iespējām. 

Vēstnieks atzīmēja, ka Indija ir viena no straujāk augošajām ekonomikām pasaulē, tāpēc būtu apsveicama Latvijas vēlme Indijā perspektīvā atvērt Latvijas vēstniecību, kas Indijas uzņēmējiem palīdzētu vairāk uzzināt par Latviju kā potenciālu sadarbības partneri, bet iedzīvotāji iegūtu vairāk informācijas par Rīgu kā pievilcīgu ceļojuma galamērķi, kā arī atrisinātu aktuālos vīzu izsniegšanas jautājumus.

Sarunas laikā Saeimas priekšsēdētājas biedre akcentēja arī abu valstu sadarbības iespējas izglītības jomā. Latvijā pašlaik studē vairāki studenti no Indijas, galvenokārt medicīnas jomā. I.Lībiņa-Egnere apliecināja, ka vairākas Latvijas augstākās izglītības iestādes ir ieinteresētas ciešākas sadarbības attīstīšanā. Savukārt vēstnieks atzīmēja, ka Indijas valdība Indijas tehniskās un ekonomiskās sadarbības programmas ietvaros piedāvā kvalifikācijas celšanas stipendijas dažāda līmeņa privātā un publiskā sektora pārstāvjiem. Tāpat vēstnieks pauda interesi kādā no Latvijas augstākās izglītības iestādēm ieviest Indijas studiju programmu, kurā būtu iespēja apgūt arī indiešu valodu.

Tikšanās ietvaros tika pārrunāta arī abu valstu sadarbība kultūras jomā, atzinīgi vērtējot aktīvos kultūras sakarus, kā arī pēdējo gadu laikā notikušos dažādos kultūras pasākumus Latvijā.

Pārrunājot divpusējo politisko attiecību nozīmi, puses bija vienisprātis par Latvijas un Indijas parlamentārās sadarbības attīstības potenciālu, ņemot vērā, ka abu valstu parlamentos izveidotas deputātu sadarbības grupas ar otras valsts parlamentu.

Ar Indijas vēstnieku šodien tikās arī Saeimas deputātu grupas sadarbībai ar Indijas parlamentu priekšsēdētājs Atis Lejiņš un grupas deputāti.


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157630633908010/
Viedo: https://www.youtube.com/watch?v=0P0c6vXnmwo&list=UUdQ1YxaZG3i7ygGCdU8mPKQ&index=1&feature=plcp
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta!

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 24.maijā
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
11:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Latgales apakškomisijas sēde