Āboltiņa sarunā ar ASV vēstnieci akcentē abu valstu diplomātisko attiecību nepārtrauktību

(19.06.2012.)
VideoGalerija

Latvijai un Amerikas Savienotajām Valstīm (ASV) ir nepārtraukta 90 gadu diplomātisko attiecību vēsture un dinamiskas sadarbības iespējas nākotnē. To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa otrdien, 19.jūnijā, uzsvēra, tiekoties ar ASV ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijas Republikā Džūditu Gārberi (Judith Garber). Vēstniece Saeimā bija ieradusies atvadu vizītē.

„Šogad atzīmējam deviņdesmito gadadienu kopš Latvijas un ASV diplomātisko attiecību nodibināšanas. Zīmīgi, ka jaunā ASV vēstniecības ēka Latvijā atrodas ielā, kas nosaukta bijušā ASV valsts sekretāra Samnera Velsa vārdā, kurš aizsāka konsekventu Latvijas un Baltijas valstu inkorporācijas Padomju Savienībā neatzīšanas politiku,” sacīja S. Āboltiņa.

Sarunas laikā Saeimas priekšsēdētāja pauda īpašu pateicību par Dž.Gārberes personīgo ieguldījumu abu valstu divpusējo attiecību stiprināšanā. S.Āboltiņa atzīmēja, ka Latvijas un ASV divpusējās attiecības ir labas gan politiskajā līmenī, gan drošības un aizsardzības jomā, kā arī kļūst arvien aktīvākas ekonomiskajā līmenī. „Jūs esat ne tikai sabiedrotais, bet arī draugs, kas lieliski saprot Latvijas situāciju,” teica S. Āboltiņa.

Latvijas un ASV ciešo politisko sadarbību raksturo aktīva vizīšu apmaiņa, un šajā procesā aktīvi iesaistījies arī Latvijas parlaments, teica S.Āboltiņa, kā piemēru minot ASV senatoru delegācijas vizīti Saeimā pagājušā gada pavasarī. Puses bija vienisprātis, ka gaidāmā ASV valsts sekretāres Hilarijas Klintones vizīte Latvijā būs lieliska iespēja stiprināt abu valstu sadarbību.

Dž.Gārbere akcentēja abu valstu veiksmīgo sadarbību drošības un aizsardzības jomā. Kā pēdējā laika veiksmīgāko piemēru vēstniece minēja nesen Latvijā notikušās militārās mācības „Saber Strike”, kurās līdzās Latvijas karavīriem piedalījās arī ASV militārpersonas.

Tāpat tikšanās laikā puses akcentēja sekmīgo sadarbību 2.Jauniešu Saeimas organizēšanā, kurā simts jaunieši no visiem Latvijas reģioniem tika aicināti izprast likumdevēja darba specifiku. Jauniešu Saeimas ietvaros tika izveidota deputātu grupa sadarbībai ar ASV, kuras dalībniekiem bija iespēja apskatīt ASV vēstniecību un piedalīties diskusijā ar vēstnieci.

Atvadoties S.Āboltiņa pateicās vēstniecei par ieguldījumu abu valstu attiecību stiprināšanā un uzdāvināja medaļu ar Saeimas nama attēlu.


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157630189799120/with/7400163782/
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.


Saeimas Preses dienests

Svētdien, 19.maijā