Solvita Āboltiņa Austrijā akcentē nepieciešamību ciešāk sadarboties nelielajām ES valstīm

(11.06.2012.)
Galerija

Nelielajām un vidēji lielajām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm aktīvi jāsadarbojas, lai ES lēmumu pieņemšanas procesā sekmīgi pārstāvētu to nacionālās intereses. To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra pirmdien, 11.jūnijā, tiekoties ar Austrijas parlamenta priekšsēdētāju Barbaru Prammeri (Barbara Prammer), pēc kuras ielūguma no 10. līdz 12.jūnijam uzturas oficiālā vizītē Austrijas galvaspilsētā Vīnē.

„Latvijai un Austrijai kā nelielām Eiropas Savienības valstīm ir jāizmanto savstarpējās konsultācijas, lai palīdzētu veidot sadarbības tīklojumu starp mazajām un vidējām dalībvalstīm,” teica S.Āboltiņa. „Būtiski, lai Eiropas Savienībā tiktu ievērotas arī mazo un vidējo valstu intereses. Tādēļ nelielajām valstīm jākonsultējas par būtiskiem jautājumiem un mūsu interesēm tajos. Viens no šādiem piemēriem ir patlaban ļoti aktuālās sarunas par jauno Eiropas Savienības daudzgadu budžetu,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja.

Pārrunājot pašreizējo ekonomisko situāciju Eiropā, Austrijas parlamenta priekšsēdētāja atzina, ka arī viņas valsts izjutusi krīzes radītās sekas. Savukārt S.Āboltiņa informēja par Latvijas paveikto krīzes pārvarēšanā, uzsverot, ka Latvijas veiksmes pamatā bija visas sabiedrības ieguldījums, spējot vienoties budžeta konsolidācijas pasākumu veikšanai. Saeimas priekšsēdētāja atsaucās uz nesen Latvijā viesojušos Starptautiskā Valūtas fonda izpilddirektori Kristīni Lagardu, kura augstu novērtēja Latvijas paveikto, atzīstot, ka Latvija ir pat pārsniegusi uz to liktās cerības. „Tādēļ Latvijai patlaban jāvirzās uz nākamo mērķi – iestāšanos eirozonā, un šajā procesā mums ir svarīgi, lai tiktu saglabāti objektīvi Māstrihtas kritēriji, neliekot politiskus šķēršļus,” teica S.Āboltiņa.

Austrijas pusi sarunā interesēja reģionālās politikas jautājumi - sadarbība starp trim Baltijas valstīm, kā arī plašākā mērogā. Saeimas priekšsēdētāja informēja par daudzslāņaino, divdesmit gadu laikā veidoto triju Baltijas valstu sadarbību, tai skaitā parlamentārā līmenī, un arī norādīja, ka aizvien ciešāk attīstās sadarbība tā dēvētājā NB8 formātā starp Baltijas valstīm un Ziemeļvalstīm. Šāda veida reģionālā sadarbība ir ne tikai politiski nozīmīga, bet tai ir arī praktiski ieguvumi, uzsvēra S.Āboltiņa.

Pārrunājot valstu divpusējās attiecības, puses bija vienisprātis, ka tās ir patiesi labas un daudzpusīgas visos politikas līmeņos, tostarp parlamentārajā sadarbībā. S.Āboltiņa sarunā atzīmēja, ka Latviju un Austriju vieno arī ciešā sadarbība kultūrā un īpaši mūzikā. „Latvija patiesi lepojas ar savu Operas namu un talantīgajiem mūziķiem, no kuriem daudzi koncertē arī Austrijā. Esam lepni, ka latviešu diriģents Mariss Jansons kopā ar Vīnes Filharmoniķu orķestri jau divreiz diriģēja tik pazīstamos Vīnes Jaungada koncertus,” teica S.Āboltiņa.

Saeimas priekšsēdētāja atgādināja, ka 2014.gadā Rīga kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu, aicinot gan Austrijas iedzīvotājus, gan parlamentāriešus šajā laikā apmeklēt Latviju un iepazīt mūsu bagāto un daudzšķautņaino kultūras dzīvi.

Vizītes ietvaros S.Āboltiņai plānotas tikšanās arī ar Austrijas parlamenta Eiropas Savienības lietu komitejas deputātiem un Austrijas Ārlietu ministrijas valsts sekretāru Volfgangu Valdneru (Wolfgang Waldner). Saeimas priekšsēdētāju vizītē pavada Saeimas sekretāra biedrs Jānis Vucāns un deputāte Inese Lībiņa-Egnere (ZRP).


Saeimas Preses dienests

Svētdien, 12.maijā