Āboltiņa sarunā ar Ilvesu: Latvijas un Igaunijas labās kaimiņattiecības jāpārvērš ciešākā praktiskajā sadarbībā

(06.06.2012.)
VideoGalerija

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa trešdien, 6.jūnijā, tiekoties ar Igaunijas Republikas prezidentu Tomasu Hendriku Ilvesu (Toomas Hendrik Ilves) uzsvēra nepieciešamību panākt lielāku praktisku iegumumu Latvijas un Igaunijas lieliskajām divpusējām attiecībām, kopā realizējot abām valstīm būtiskus sadarbības projektus izglītības, veselības un informācijas tehnoloģiju jomās. 

Sveicot viesi Saeimā, Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra, ka Latvijas un Igaunijas divpusējās attiecības ir lieliskas visos politiskajos līmeņos, tostarp parlamentārajā sadarbībā. Izveidojusies cieša sadarbība parlamentu priekšsēdētāju, komisiju un deputātu sadarbības grupu līmenī, kā arī notiek regulāri kontakti reģionālās sadarbības formātos – Baltijas Asamblejā un tā dēvētajā NB8 formātā, kurā tiekas trīs Baltijas valstu un piecu Ziemeļvalstu parlamentu priekšsēdētāji.

Puses bija vienisprātis, ka Latvijas un Igaunijas aktīvie divpusējie politiskie kontakti ir labs priekšnoteikums abu valstu ciešākai praktiskai sadarbībai, īstenojot kopīgus sadarbības projektus izglītības, veselības un informācijas tehnoloģiju jomās, tostarp apgūstot Eiropas Savienības (ES) finansējumu. Saeimas priekšsēdētāja uzsvēra parlamentu nozaru komisiju lomu šajā procesā, jo sekmīgai kopīgo projektu īstenošanai bieži nepieciešams veikt arī izmaiņas likumdošanā. 

Pārrunājot aktuālos ES dienaskārtības jautājumus, S.Āboltiņa akcentēja Baltijas valstu sadarbības nozīmi sarunās par jauno ES daudzgadu budžetu. „Kohēzijas un lauksaimniecības tiešmaksājumu finansējums ir budžeta sarunu prioritāte gan Latvijai, gan Igaunijai. Ņemot vērā mūsu valstu ierobežotos administratīvos resursus, regulāras visu trīs Baltijas valstu konsultācijas šajos jautājumos palielinās izredzes sekmīgi aizstāvēt mūsu nacionālās intereses budžeta sarunās,” teica S.Āboltiņa.

Tāpat Saeimas priekšsēdētaja sarunā apliecināja Latvijas ieinteresētību dzelzceļa projekta Rail Baltica sekmīgā īstenošanā, ar kura palīdzību mūsu valsts var pilnībā integrēties vienotajā Eiropas dzelzceļa sistēmā.


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157630002282223/with/7344501204/
Video no tikšanās pieejams: https://www.youtube.com/watch?v=Q0pWcbcqOPw&list=UUdQ1YxaZG3i7ygGCdU8mPKQ&index=2&feature=plcp
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta!


Saeimas Preses dienests

Sestdien, 11.maijā