Andrejs Klementjevs: Latvija un Čehija ir labi partneri un cieši sabiedrotie ES

(25.04.2012.)
VideoGalerija

Latvijas un Čehijas ciešā divpusējā politiskā sadarbība ir labs pamats abu valstu aktīvākai ekonomisko kontaktu veidošanai un kopēju interešu aizstāvībai Eiropas Savienībā (ES). To Saeimas priekšsēdētājas biedrs Andrejs Klementjevs uzsvēra trešdien, 25.aprīlī, tiekoties ar Čehijas parlamenta Senāta Tautsaimniecības, lauksaimniecības un transporta komitejas priekšsēdētāju Janu Hajdu (Jan Hajda) un viņa vadīto parlamentāriešu delegāciju.

Sveicot viesi Saeimā, A.Klementjevs akcentēja abu valstu divpusējās politiskās sadarbības pozitīvo dinamiku, ko raksturo aktīva vizīšu apmaiņa. Arī ekonomikas jomā Latvijas un Čehijas sadarbība ir aktīva un strauji augoša – 2011.gadā abu valstu kopējais tirdzniecības apgrozījums palielinājās par 36 procentiem, atzīmēja Saeimas priekšsēdētājas biedrs. A.Klementjevs pauda viedokli, ka Latvijas un Čehijas ekonomiskajai sadarbībai joprojām ir liels neizmantots potenciāls, un apliecināja mūsu valsts atvērtību Čehijas investīcijām.

Savukārt J.Hajda sarunā atzīmēja, ka čehu parlamentārieši vizītes ietvaros atklāja Čehijas – Baltijas Tirdzniecības kameras organizēto biznesa forumu. Abu valstu uzņēmēju plaši apmeklētais forums ir labs apliecinājums ekonomiskās sadarbības perspektīvām, teica J.Hajda. Čehijas parlamenta Tautsaimniecības, lauksaimniecības un transporta komitejas priekšsēdētājs arī darīja zināmu, ka čehu uzņēmējiem ir pavisam konkrēti sadarbības piedāvājumi transporta, enerģētikas un lauksaimniecības tehnikas importa jomās.

Puses bija vienisprātis par nepieciešamību ciešāk koordinēt nacionālās nostājas sarunās par ES jaunā daudzgadu budžeta 2014.-2020.gadam izstrādi. Sarunā īpaši tika akcentēta trīs Baltijas valstu un četru Višegradas grupas valstu - Čehijas, Slovākijas, Ungārijas un Polijas – ciešākas sadarbības nozīme aktuālo ES darba kārtības jautājumu saskaņošanā un budžeta sarunu procesā. Šādu septiņu ES dalībvalstu grupa būtu jau vērā ņemams spēks budžeta sarunās un ar vienotu nostāju spētu labāk aizstāvēt savas intereses, atzina abu valstu parlamentārieši.

Pārrunājot perspektīvo vienošanos par ES daudzgadu budžetu un Latvijas intereses godīga un adekvāta finansējuma aktualitātei gaidāmajās ES līmeņa sarunās par Kohēzijas politiku un Kopējās lauksaimniecības politiku, sanāksmes laikā A.Klementjevs iesniedza Čehijas pusei Latvijas formulētu nostāju par Eiropas Infrastruktūras instrumentu (Connecting Europe Facility), rūpējoties par Eiropas nozīmes infrastruktūras projektu un starpsavienojumu attīstību.

Tāpat ar Čehijas parlamentāriešiem šodien tikās Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētāja biedrs Jānis Dūklavs un komisijas deputāti.

Čehijas parlamenta Senāta Tautsaimniecības, lauksaimniecības un transporta komitejas delegācija vizītē Latvijā uzturas no 24. līdz 26.aprīlim, un to pārstāv arī komitejas priekšsēdētāja vietnieks Vitezslavs Jonāšs (Vítězslav Jonáš), komitejas deputāti Jirži Biss (Jiří Bis) un Karels Koritāržs (Karel  Korytář).


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157629896478415/with/6966239614/
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 2.maijā
09:00  Saeimas 2024.gada 2.maija kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
17:00  2024.gada 2.maija atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem