Saeimas priekšsēdētāja izsaka pateicību par attiecību stiprināšanu starp Latviju un Čīli

(01.02.2012.)
VideoGalerija

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa trešdien, 2.februārī, tikās ar Čīles Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Hosē Migelu Krusu (José Miguel Cruz), kurš bija ieradies atvadu vizītē. S.Āboltiņa pateicās par vēstnieka personīgo ieguldījumu Latvijas un Čīles attiecību stiprināšanā.

Abu valstu attiecības pēdējo gadu laikā ir veiksmīgi attīstījušās politiskajā un ekonomiskajā jomā, raksturoja S.Āboltiņa, uzsverot Latvijas ieinteresētību aizvien paplašināt ekonomiskos kontaktus ar šo Dienvidamerikas valsti.

„Latvijas ģeogrāfiskais novietojums, dalība Eiropas Savienībā un attīstītā transporta infrastruktūra ir priekšrocības gan investīciju, gan tūristu piesaistē,” pauda Saeimas priekšsēdētāja. Puses bija vienisprātis, ka topošā konvencija par dubulto nodokļu neaplikšanu būs papildu stimuls abu valstu ekonomisko attiecību uzplaukumam.

S.Āboltiņa pateicās par Čīles atbalstu Latvijas neatkarībai un augstu novērtēja to, ka Čīle savulaik neatzina Baltijas valstu inkorporāciju Padomju Savienībā. Savukārt vēstnieks atzīmēja, ka Latvijai un Čīlei pēdējās divās desmitgadēs svarīga ir bijusi demokrātijas nostiprināšanas pieredze.

Pārrunājot kultūras sakaru nozīmi starpvalstu attiecībās, Saeimas priekšsēdētāja atzīmēja, ka „kultūra ir sadarbības forma, kas pārvar valodu barjeras un tuvina arī ģeogrāfiski attālas tautas”.

S.Āboltiņa informēja, ka Latvijā tuvākajā laikā gaidāmi augsta līmeņa kultūras notikumi, jo 2014.gadā Rīga kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu, savukārt vēl pēc gada Latvija būs Eiropas Savienības prezidējošā valsts.

Pārrunājot parlamentāro kontaktu nozīmību starpvalstu attiecībās, Saeimas priekšsēdētāja apliecināja, ka deputātiem ir interese arī 11.Saeimā izveidot deputātu sadarbības grupu ar Čīles parlamentu. Šāda sadarbības grupa darbojās 10. un 9.Saeimā.

H.Kruss Čīles vēstnieka pienākumus Latvijā pildīja no 2009.gada februāra. Vēstnieka pastāvīgā rezidences vieta bija Zviedrijas galvaspilsēta Stokholma.


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157629126714691/with/6800550853/
Video no tikšanās pieejams: https://www.youtube.com/saeimasab#p/a/u/0/G_YG97WZLCk
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.


Saeimas Preses dienests

Otrdien, 7.maijā
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Edmunda Cepurīša tikšanās ar Ungārijas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. György Urkuti
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
11:00  Saeimas un nevalstisko organizāciju (NVO) forums
13:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Visaptverošas valsts aizsardzības apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
14:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Latgales apakškomisijas sēde