Āboltiņa aicina stiprināt Baltijas un Višegradas valstu sadarbību

(18.01.2012.)
VideoGalerija

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa trešdien, 18.janvārī, tiekoties ar Čehijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Pavolu Šepeļāku (Pavol Šepelák), aicināja aktivizēt Baltijas valstu un Višegradas grupas valstu sadarbību. Vēstnieks Saeimā bija ieradies iepazīšanās vizītē.

Trim Baltijas valstīm un četrām Višegradas grupas valstīm – Čehijai, Slovākijai, Ungārijai un Polijai - ir daudz kopīgu interešu, tādēļ nepieciešams stiprināt to sadarbību Eiropas Savienībā, sarunā pauda Saeimas priekšsēdētāja.

S.Āboltiņa piebilda, ka aicinājums stiprināt Baltijas un Višegradas sadarbību bija viens no ierosinājumiem, kurus šodien Saeimā notikušās diskusijas laikā deputātiem izteica ārlietu jomas eksperti. Šis un citi Latvijas ārpolitikai būtiski jautājumi tiks aplūkoti 26.janvārī ikgadējās Saeimas ārpolitikas debatēs, aicinot vēstnieku personīgi apmeklēt šo Saeimas sēdi, darīja zināmu Saeimas priekšsēdētāja.

Abām valstīm ir daudz kopīga, kas atvieglo kontaktu veidošanu – gan Latvija, gan Čehija ir nelielas valstis, tām ir līdzīga vēsturiskā pieredze, gandrīz vienlaikus gan zaudējot, gan atgūstot neatkarību, kā arī pievienojoties Eiropas Savienībai, atzina P.Šepeļāks.

Puses bija vienisprātis, ka Latvijas un Čehijas divpusējās attiecības ir aktīvas un ciešas, it īpaši kultūras un izglītības jomā. Viens no sadarbības piemēriem ir iespēja čehu studentiem divās Prāgas augstskolās apgūt latviešu valodu.

Savukārt, pārrunājot abu valstu parlamentāros kontaktus, S.Āboltiņa atzīmēja pozitīvo ieguldījumu, kādu sniedza Čehijas Republikas parlamenta Deputātu palātas priekšsēdētājas Miroslavas Nemcovas (Miroslava Nĕmcová) vizīte Latvijā pagājušā gada aprīlī. Saeimas priekšsēdētāja apliecināja, ka šogad atbildes vizītē plāno apmeklēt Čehiju, lai turpinātu veidot sekmīgi iesākto sadarbību starp Latvijas un Čehijas parlamentiem.


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157628923946943/with/6719505317/
Video no tikšanās pieejams: https://www.youtube.com/saeimaSAB#p/a/u/0/HnjfRU8kum0
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem