Saeimas deputāti ar Islandes parlamentāriešiem pārspriež Baltijas valstu un Ziemeļvalstu sadarbību

(21.09.2011.)
VideoGalerija

Baltijas valstu un Ziemeļvalstu cieša sadarbība Eiropas Savienībā (ES) un NATO ir ļoti nozīmīga reģionālajai stabilitātei un iesaistīto valstu viedokļu koordinēšanai starptautiskās politikas dienaskārtības jautājumos. To trešdien, 21.septembrī, tiekoties ar Islandes parlamentāriešiem, uzsvēra Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētājs Imants Lieģis.

Ar Islandes parlamenta Ārlietu komisijas deputātiem šodien tikās Saeimas Eiropas lietu komisijas un Ārlietu komisijas deputāti.

I.Lieģis sarunā sākumā akcentēja Islandes īpašo lomu Latvijas neatkarības atgūšanā, jo tieši šī nelielā Ziemeļvalsts 1991.gada augustā kā pirmā atzina Latvijas neatkarības faktisko atjaunošanu.

Savukārt Islandes parlamenta Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Arni Tors Sigurdsons (Árni Thór Sigurdsson) sarunā pateicās par to, ka Islandes vārdā Rīgā nosaukts skvērs. Tāpat A.T.Sigurdsons augstu novērtēja Latvijas sniegto atbalstu Islandei tās sarunu procesā par iestāšanos Eiropas Savienībā.

Pārrunājot parlamentu lomu ES lēmumu pieņemšanas procesā, I.Lieģis atzīmēja Eiropas lietu komisijas iespējas ietekmēt Latvijas nacionālās pozīcijas, kas tiek paustas Briselē. Realizējot parlamentārās kontroles funkciju, Eiropas lietu komisija izvērtē valdības sagatavoto Latvijas pozīciju pirms katras ES padomes sanāksmes. Ja deputāti nepiekrīt valdības sagatavotajai nostājai, ministriem komisijas viedoklis ir saistošs un jāiestrādā mūsu valsts pozīcijā, skaidroja I.Lieģis. Kā piemērus viņš minēja Latvijas nacionālās pozīcijas par ģenētiski modificētajiem organismiem, kuras saskaņā ar Saeimas komisijas lēmumu tika padarītas stingrākas.

Kā galveno ES dienaskārtības jautājumu, kuram Eiropas lietu komisija patlaban pievērš pastiprinātu uzmanību, I.Lieģis minēja sarunas par ES jauno daudzgadu budžetu. Šajās sarunās Latvijai īpaši būtiski ir jautājumi par kohēzijas finansējumu un tiešo lauksaimniecības maksājumu izlīdzināšanu. Tāpat komisijas uzmanības lokā ir ES enerģētikas politikas un struktūrfondu apguves jautājumi.


Foto no tikšanās pieejams: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157627719172698/with/6169064164/
Video no tikšanās pieejams: https://www.youtube.com/watch?v=tL2_JuSAP5I&feature=channel_video_title
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 2.maijā
09:00  Saeimas 2024.gada 2.maija kārtējā sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
17:00  2024.gada 2.maija atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem