Saeimas deputāti ar Polijas vēstnieku pārspriež ES prezidentūras prioritātes

(14.09.2011.)
VideoGalerija

Latvija atbalsta Polijas Eiropas Savienības (ES) prezidentūras termiņā izvirzītās prioritātes un pauž cerību par progresu sarunās par mūsu valstij būtiskajiem lauksaimniecības tiešmaksājumu un kohēzijas politikas jautājumiem. To trešdien, 14.septembrī, tiekoties ar Polijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Ježiju Mareku Novakovski (Jerzy Marek Nowakowski), pauda Saeimas Eiropas lietu komisijas deputāti.

„Polija ļoti veiksmīgi sākusi savu prezidentūras pusgadu, kurā būtiskākais jautājums būs tieši diskusija par finansējuma sadali jaunajā Eiropas Savienības daudzgadu budžetā,” norādīja komisijas priekšsēdētājs Imants Lieģis. Viņš pauda gandarījumu, ka Polija ES prezidentūrā lielu uzmanību pievērsusi tieši ES lauksaimniecības un kohēzijas politikām.

„Latvijas parlaments ir paudis savu attieksmi jau ļoti agrīnā stadijā un līdz ar to mūsu prioritātes attiecībā uz diskusijām par nākamo Eiropas Savienības daudzgadu budžetu ir skaidri definēta,” sarunā teica I.Lieģis, atgādinot, ka Latvijas nostāja šajos nozīmīgajos jautājumos balstās 14.jūlijā Saeimā pieņemtajos paziņojumos. Tajos ES aicināta veidot taisnīgu kopējo lauksaimniecības politiku, kurā visu dalībvalstu lauksaimnieki saņemtu līdzvērtīgus tiešos platībmaksājumus, kā arī saglabāt līdzšinējo ES kohēzijas finansējuma līmeni, lai netiktu apdraudēta sekmīgi iesākto investīciju programmu izpilde.

Vēstnieks sarunā ieskicēja Polijas prezidentūras prioritāšu galvenos virzienus – ilgtspējīga ES attīstība, kas ietver arī sarunas par jauno daudzgadu budžetu, drošākas ES veidošana, tostarp enerģētikas un pārtikas drošība, kā arī ES paplašināšanās un attiecības ar kaimiņvalstīm, tai skaitā Austrumu partnerības iniciatīvā.

Viena no Polijas prioritātēm ir arī atteikšanās no dubultstandartiem ES politikā, un tādēļ Polija atbalsta lauksaimniecības tiešo maksājumu izlīdzināšanu, uzsvēra J.Novakovskis. Tomēr, lai arī Polija stingri iestājas par līdzvērtīgiem tiešmaksājumiem visu dalībvalstu lauksaimniekiem, kā ES prezidējošai valstij Polijai ir jāmeklē šajā jautājumā kompromiss, kuram varētu piekrist visas dalībvalstis, atzina vēstnieks.


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157627543059443/with/6145986423/
Video no tikšanās pieejams: https://www.youtube.com/saeimaSAB#p/a/u/0/7-LV5Lx4nik
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimas Kanceleju obligāta.


Saemas Preses dienests

Piektdien, 26.aprīlī
09:00  11. Jauniešu Saeima