Saeimas deputāti tiekas ar Baltijas aizsardzības koledžas studentiem

(25.05.2011.)
VideoGalerija

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāti trešdien, 25.maijā, tiekoties ar Baltijas aizsardzības koledžas Apvienotā vadības štāba un virsnieku kursa studentiem un pasniedzējiem, pārrunāja aktuālos drošības politikas jautājumus, kā arī parlamentārās kontroles īstenošanu pār aizsardzības jomu un bruņotajiem spēkiem.

Kā sarunā akcentēja komisijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis, lai sekmīgi veiktu parlamentāro kontroli pār Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS), deputāti detalizēti iepazīstas ne tikai ar Aizsardzības ministrijas sniegto informāciju, bet arī paši dodas izbraukuma sēdēs uz militārajiem objektiem. „Vēlamies runāt ar karavīriem to dienesta vietās, nevis tikai komisijas sēdēs uzklausīt ģenerāļu un ierēdņu ziņojumus,” pauda A.Latkovskis. Kā piemēru viņš minēja piektdien, 27.maijā, plānoto komisijas izbraukuma sēdi NBS Kājnieku skolā Alūksnē.

Pārrunājot Baltijas valstu sadarbību militārajā jomā, A.Latkovskis rosināja šo jautājumu skatīt daudz plašākā – visa Baltijas jūras reģiona – kontekstā. „Latvijas, Lietuvas un Igaunijas militārā sadarbība ir vitāli nepieciešama. Tomēr apsvēršanas vērta ir ideja iet vēl tālāk, iesaistot arī Poliju un ārpus NATO esošās Somiju un Zviedriju,” teica komisijas priekšsēdētājs.

Savukārt deputāts Uģis Rotbergs (Vienotība) sarunā rosināja vairāk uzmanību pievērst arī nekonvenciālajiem draudiem, tostarp kiberdrošības jautājumiem. Kopš kiberuzbrukumiem Igaunijai informācijas tehnoloģiju jomas drošībai jāvelta vislielākā uzmanība, uzsvēra deputāts.

Runājot par iepriekš veikto finansējuma samazināšanu Latvijas armijai, A.Latkovskis NBS veiktās apjomīgās reformas minēja kā ļoti sekmīgu strukturālo pārkārtojumu piemēru. Komisijas priekšsēdētājs arī apliecināja, ka, neskatoties uz finansējuma samazināšanu, Latvija izpildīs savas saistības NATO un turpinās misiju Afganistānā. Tomēr pēc 2014.gada varētu mainīties mūsu valsts misijas Afganistānā veids, daudz lielāku uzsvaru liekot uz civilās palīdzības sniegšanu un afgāņu speciālistu apmācīšanu, skaidroja A.Latkovskis. 

Baltijas aizsardzības koledža (Baltic Defence College) dibināta 1998.gadā un atrodas Tartu, Igaunijā. Koledžā tiek apmācīti Baltijas valstu, NATO dalībvalstu un partnervalstu virsnieki un civildienesta ierēdņi.

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157626801330364/with/5757229627/
Video no tikšanās pieejams: https://www.youtube.com/saeimaSAB#p/a/u/0/CZkOqXmshl4
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimu obligāta.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem