Solvita Āboltiņa un Ukrainas vēstnieks uzsver mazākumtautību kultūru identitātes saglabāšanas nozīmi

(18.05.2011.)
VideoGalerija

Mazākumtautību valodu un kultūru identitātes saglabāšana ir svarīga mūsu valstij. To Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa uzsvēra trešdien, 18.maijā, tiekoties ar Ukrainas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā Anatoliju Oļeiniku (Anatoliy Oliynyk), kurš bija ieradies iepazīšanās vizītē. Tikšanās laikā pārrunāti jautājumi, kas saistīti ar ukraiņu diasporas dzīvi Latvijā un abu valstu divpusējām attiecībām. 

„Ļoti būtiski, lai Latvijas mazākumtautību pārstāvjiem būtu iespējams saglabāt un kopt savu valodu un kultūru. Tādēļ mūsu valsts aktīvi palīdz mazākumtautību skolām un nevalstiskajām organizācijām,” sarunā apliecināja S.Āboltiņa. Saeimas priekšsēdētāja darīja zināmu, ka Latvijā iespējams iegūt izglītību astoņu šeit dzīvojošu mazākumtautību valodās, tostarp arī ukraiņu valodā.

Vēstnieks augstu novērtēja Latvijas sniegto atbalstu ukraiņu diasporai, uzsverot, ka mūsu valstī izveidota sekmīga mazākumtautību atbalsta politika. Viņš atzīmēja, ka visā pasaulē ir ļoti maz ukraiņu skolu, ko finansē no valsts budžeta. Tomēr Latvijā tāda ir, un Rīgas Ukraiņu vidusskola bieži tiek minēta kā labs piemērs. „Jūs esat radījuši labus apstākļus, lai Latvijas ukraiņi varētu augt par labiem Latvijas pilsoņiem, vienlaikus saglabājot savu nacionālo valodu un kultūru,” teica vēstnieks.

Pārrunājot abu valstu divpusējās attiecības, Saeimas priekšsēdētāja tās raksturoja kā ciešas un aktīvas, ar labu izaugsmes potenciālu, it īpaši ekonomikā. „Aktīvais politiskais dialogs un plašā līgumtiesiskā bāze rada nepieciešamos priekšnoteikumus vēl ciešākai sadarbībai arī ekonomikā,” atzīmēja S.Āboltiņa.

Saeimas priekšsēdētāja arī apliecināja Latvijas gatavību dalīties pieredzē par reformām, kas veiktas, mūsu valstij iestājoties Eiropas Savienībā (ES). Savukārt vēstnieks augstu novērtēja Latvijas līdz šim jau sniegto atbalstu Ukrainai, veidojot ciešākas attiecības ar ES. 

Tāpat tikšanās laikā pārrunāta Latvijas un Ukrainas parlamentārā sadarbība. Puses bija vienisprātis par parlamentāro kontaktu nozīmību valstu divpusējo attiecību veidošanā. S.Āboltiņa arī darīja zināmu, ka Saeimā darbojas deputātu grupa sadarbībai ar Ukrainas parlamentu, kuru vada Saeimas priekšsēdētājas biedrs Andrejs Klementjevs.


Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157626623884695/with/5732770043/
Video no tikšanās pieejams: https://www.youtube.com/saeimaSAB#p/a/u/0/zA6KB3aC8AY
Izmantojot materiālus, atsauce uz Saeimu obligāta.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem